Cauta

Planul Industrial Green Deal: Europa se împiedică în propria birocrație, companiile fug în SUA

În cadrul reuniunii la nivel înalt a liderilor Uniunii Europene de la Bruxelles din această săptămână, statele membre vor dezbate Planul industrial Green Deal – răspunsul blocului comunitar la Legea de reducere a inflației (IRA) a SUA, în valoare de 369 de miliarde de dolari. Misiune dificilă.

Planul UE de stimulare a tehnologiilor curate și a inovării industriale se bazează pe patru piloni: finanțare, comerț, competențe și simplificarea reglementărilor. Există deja discuții pe marginea modificărilor propuse la normele privind ajutoarele de stat și finanțarea. Dar dacă statele membre ar trebui să fie de acord asupra unui lucru, acesta este faptul că tranziția energetică rămâne încurcată în birocrație și că are nevoie disperată de eliberare.

Ca o dovadă, Danemarca a suspendat marți toate cererile noi pentru parcuri eoliene offshore, fiind îngrijorată că ar putea încălca legislația UE.

Impactul exact al IRA asupra continentului este greu de măsurat, nu în ultimul rând pentru că în ultima vreme au existat o mulțime de alte motive pentru a nu investi în Europa.

Încrederea mediului de afaceri european s-a prăbușit la sfârșitul anului trecut, iar unele companii industriale și întreprinderi nou înființate – inclusiv Northvolt(baterii) și Iberdrola(energie) – și-au reorientat deja operațiunile și investițiile către SUA, potrivit The Washington Post.

O parte din atracție ar putea fi reprezentată de noile subvenții americane, dar Europa are(multe) alte probleme.

Este scena unui război care a provocat o criză energetică istorică și cele mai ridicate niveluri de inflație din ultimele decenii. Și există, de asemenea, probleme create de ea însăși: normele privind ajutoarele de stat urmează să fie modificate pentru a treia oară în tot atâția ani – confuzie totală.

Între timp, birocrația și problemele legate de lanțul de aprovizionare au împiedicat de ani de zile dezvoltarea energiilor regenerabile.

Poate dura aproximativ un deceniu pentru ca proiectele eoliene să fie finalizate de la început până la sfârșit. Combinat cu problemele legate de inflație, acest lucru a avut un impact real: investițiile în energia eoliană în Europa au scăzut în 2022.

Așa-numitele Proiecte importante de interes european comun (IPCEI) au fost un instrument util în direcționarea fondurilor către cercetarea și dezvoltarea de noi tehnologii ecologice, cum ar fi hidrogenul regenerabil și bateriile, dar au existat plângeri că sunt prea lente și birocratice.

Pe scurt, perspectivele pentru Europa sunt incerte și costisitoare. Acesta nu este mediul necesar pentru a susține o tranziție energetică fără precedent. mai sunt multe de făcut pentru a simplifica și clarifica reglementările greoaie. În contextul unei lupte dureroase pe tema banilor, Europa trebuie să își amintească faptul că viteza este esențială.

 

Ultimele stiri

  • Macron e bun de gură, dar nu va rezolva criza migrației
  • Dublă dominație: Israelul nu are rivali pe piețele financiare și în Orientul Mijlociu
  • Trump, meșterul ”zidului tarifar asiatic”
  • Euro puternic – sabie cu două tăișuri
  • Schema germană: schimb de mașini pentru a evita tarifele americane
  • De ce continuă să moară elitele lui Putin?
  • Reforma serviciilor de informații din SUA sau lupta lui Donald Trump cu ”deep state” (II)
  • Imagini incredibile! O furtună puternică a făcut prăpăd în Sinaia. Vijelia a luat pe sus acoperișuri și a doborât mai mulți copaci – FOTO/VIDEO
  • COTAR acuză: ASF închide ochii în fața unui nou faliment pe piața polițelor RCA, iar ANAF controlează doar firmele care au capital românesc
  • „Pe drumul gustului”, o declarație de război împotriva prostituării televiziunii culinare
  • Exit mobile version