AcasăEconomiePlanul celei de-a doua economii globale împotriva hegemoniei occidentale

Planul celei de-a doua economii globale împotriva hegemoniei occidentale

Interesele Occidentului se lovesc de obstacolul China

China  tocmai a adoptat o nouă lege care adâncește controlul președintelui Xi Jinping asupra relațiilor externe ale țării și întărește baza legală a guvernului pentru „contramăsuri” împotriva amenințărilor occidentale la adresa securității naționale și economice.

Adoptată de Congresul Național al Poporului, această lege oferă un suport juridic mai ferm pentru Beijing în ceea ce privește răspunsul la măsurile occidentale, cum ar fi sancțiunile și controlul exporturilor. Și reprezintă un răspuns direct la abordarea dură a Washingtonului privind relațiile comerciale cu China.

Potrivit Global Times, legea, care intră în vigoare sâmbătă, va oferi o „bază legală pentru lupta diplomatică împotriva sancțiunilor”, precum și un „avertisment și un factor de descurajare împotriva hegemoniei occidentale”.

Adoptarea sa are loc în condițiile în care relațiile dintre SUA și China au ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii. Îngrijorările occidentale au crescut din cauza creșterii agresivității militare a Beijingului împotriva Taiwanului și a susținerii Moscovei în ciuda invaziei Rusiei în Ucraina.

Legea a consacrat, de asemenea, o serie de politici caracteristice lui Xi, cum ar fi Inițiativa de Securitate Globală, un cadru internațional alternativ propus pentru apărare, pe care experții îl consideră o provocare pe termen lung la adresa ordinii conduse de SUA.

„Xi Jinping rămâne angajat să construiască o nouă ordine mondială centrată pe China pentru a sfida ordinea occidentală condusă de SUA, care există de la cel de-al doilea Păzboi Mondial”, subliniază Willy Lam, polititolog la The Jamestown Foundation.

Autoritățile chineze au întreprins o serie de acțiuni care au vizat interesele de afaceri occidentale din țară în ultimele șase luni. Printre acestea se numără o reprimare a firmelor străine de due diligence, o amendă record impusă auditorului Deloitte, interzicerea produselor producătorului american de cipuri Micron în infrastructurile critice,  sancțiuni împotriva contractorilor americani de armament Lockheed Martin și Raytheon.

Presiunea asupra întreprinderilor occidentale a fost considerată un răspuns la creșterea restricțiilor comerciale și tehnologice ale SUA sub președinții Donald Trump și Joe Biden, inclusiv la recentele eforturi ale Washingtonului de a restricționa exporturile de semiconductori avansați și echipamente de fabricare a cipurilor către China.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.125 afisari

4 COMENTARII

  1. Poate să swgă pw-la naziștii amerloci fiind-că China va fi numărul 1 în toate domeniile.

  2. China ar trebui sa blocheze toate marfurile care se exporta catre Europa SUA, Australia<CANADA,UK & New Zeeland. Toti negustorii din aceste locatii cumpara de la China cu 5bani si vand cu 50.Vezi marfurile vandute de Amazon mai toate din China via UK. Asa fac negustorii acestor tari miliarde cu marfa din China fara munca si transpiratie.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger