AcasăEconomiePlafonarea prețurilor gazelor întărâtă criza energetică europeană. Și va declanșa una financiară...

Plafonarea prețurilor gazelor întărâtă criza energetică europeană. Și va declanșa una financiară la nivel global!

Situația Europei arată mult mai bine decât se aștepta –stocarea gazelor este în creștere, cererea în scădere, iar  prețurile sunt cu mult sub nivelurile record înregistrate în august.Dar propriile planuri de politică ale regiunii  ar putea să amenințe această moderare a crizei energetice.

Uniunea Europeană a luat în considerare limitarea prețurilor angro la gaze ca o modalitate de a limita daunele economice cauzate de o creștere fără precedent a costului energiei, după ce Rusia, fostul cel mai mare furnizor al continentului, a redus exporturile de combustibil.

Nu este sigur dacă propunerea va fi adoptată vreodată, dar Institutul Oxford pentru Studii Energetice a publicat un studiu care analizează ce s-ar putea întâmpla dacă ar intra în vigoare un plafon pentru prețurile TTF – standardul de referință al gazelor cu sediul în Țările de Jos.

Concluziile: “Politica ar putea declanșa turbulențe reînnoite pe piețele din regiune, la fel cum volatilitatea s-a calmat în cele din urmă.Dacă ar putea fi implementat un plafon efectiv, consecințele, atât financiare, cât și fizice, ar putea fi grave pentru piața gazelor din UE”.

Un cumpărător sau vânzător de gaze naturale, cum ar fi o utilitate care a pompat combustibil în depozit la începutul acestui an, ar putea descoperi brusc că procedurile de acoperire standard pe care le-a pus în aplicare folosind contracte futures TTF ar suferi acum pierderi semnificative din cauza distorsiunilor de preț cauzate de un plafon.

Mai degrabă decât să ia lovitura financiară de la intervenția politică, utilitatea ar fi mai probabil să declare forța majoră – o clauză legală care permite încălcarea unui contract din cauza unor evenimente externe imprevizibile – și să refuze decontarea acelor futures cu plafonare de preț. Acest lucru ar putea răspândi pierderile altor jucători de pe piață în moduri imprevizibile.

Pericolul este semnificativ deoarece aproape toți participanții la piață folosesc instrumente de acoperire împotriva riscului pentru a gestiona riscul de preț și a atenua volatilitatea. Valoarea totală a tuturor tranzacțiilor la nodurile europene de gaze este de aproximativ 6 trilioane de euro – aproximativ o treime din PIB-ul total al Uniunii Europene în 2021, potrivit raportului.

Institutul Oxford pentru Studii Energetice nu este singurul critic al propunerii UE de limitare a prețurilor.Unii dintre cei mai mari furnizori de gaze naturale lichefiate din lume, principalii înlocuitori al livrărilor rusești în Europa, au avertizat deja că plafonarea prețurilor ar duce la devierea încărcăturilor către alte părți ale lumii.

Șeful Equinor ASA, cea mai mare companie energetică norvegiană, a declarat că această idee s-ar putea dovedi „contraproductivă”, prin creșterea cererii fără a crește oferta.

Miniștrii UE au amânat termenul limită pentru a conveni asupra propunerilor, inclusiv un plafon de preț până la 24 noiembrie, iar pentru moment ideea este înfundată în detalii tehnice și dispute politice.

“Există întrebări serioase despre riscurile unui plafon de preț”, a scris Mike Fulwood, coordonatorul raportului Oxford. Dacă se va fi implementat efectiv, atunci este probabil ca Europa să primească mai puțin gaz și, de asemenea, să precipite o criză financiară globală”

author avatar
Radu Jacotă Redactor
535 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger