AcasăEconomiePiața locuințelor, cea mai abruptă scădere de la criza financiară

Piața locuințelor, cea mai abruptă scădere de la criza financiară

Un boom imobiliar indus de pandemie a atins apogeul la sfârșitul anului trecut, dar sectorul se pregătește acum pentru cea mai mare încetinire de la prăbușirea financiară din perioada 2007-2008.

La mai puțin de un an, imaginea este complet diferită. În timp ce proprietarii de locuințe din întreaga lume se confruntă cu rate ipotecare din ce în ce mai inaccesibile, potențialii cumpărători sunt puși în fața prețurilor  locuințelor, care cresc mai repede decât veniturile. În fundal, criza globală a costului vieții se adâncește.

Ceea ce s-a schimbat, bineînțeles, este spectrul creșterii prețurilor și șocul economic al invaziei Rusiei în Ucraina. Au alimentat o creștere bruscă a inflației – care a atins acum maxime de mai multe decenii în multe țări – ceea ce a determinat băncile centrale din întreaga lume să înăsprească puternic politica monetară.

Aproape toate țările din baza de date Oxford Economics se așteaptă să înregistreze o încetinire anul viitor, marcând cea mai răspândită decelerare a creșterii prețurilor locuințelor cel puțin din 2000 încoace. Mai mult de jumătate dintre acestea vor înregistra probabil o contracție totală a prețurilor – un fenomen care a fost observat ultima dată în 2009.

„Aceasta este cea mai îngrijorătoare perspectivă a pieței imobiliare din 2007-2008 încoace, cu piețe aflate între perspectiva unor scăderi modeste și altele mult mai abrupte”, spune Adam Slater, economist principal la Oxford Economics. „Creșterea continuă a ratelor la creditele ipotecare în economiile avansate amenință să împingă unele piețe imobiliare în declinuri abrupte.”

FMI este de acord, avertizează că piața imobiliară globală se află într-un „punct de inflexiune”, cu un “declin brusc generalizat”.

Cel mai mare factor de încetinire sunt ratele ipotecare, care au crescut la cel mai înalt nivel în Statele Unite, UE, China, Canada, Australia și Noua Zeelandă.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
594 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger