AcasăEconomiePiaţa imobiliară o ia din nou razna. Bubuie preţurile locuinţelor! Cum vor...

Piaţa imobiliară o ia din nou razna. Bubuie preţurile locuinţelor! Cum vor băncile să te convingă să-ţi cumperi casă

apartamentExplozie pe piața imobiliară din Capitală! Apartamentele vechi au ajuns la prețul maxim istoric

Prețurile locuințelor – atât case, cât și apartamente – vor crește anul acesta cu circa 10%. Chiar şi aşa, agenţii imobiliari spun că România are cea mai ieftină piață imobiliară din Europa, raportat la salariu per metru pătrat de locuință.

Ca exemplu, aceștia menționează că în București un metru pătrat de locuință medie poate fi cumpărat cu 1,3 salarii medii, ceea ce este mult sub orice capitală europeană.

Casele se vor scumpi în următorii 5 ani

Specialiştii sunţin că piața locală de real-estate are toate premisele să crească accelerat în următorii cinci ani la nivel de prețuri, dar și în ceea ce privește standardele de locuire, care în prezent sunt cele mai scăzute din Europa.

În acest context, compania estimează perspective pozitive pe termen mediu și lung, respectiv o piață caracterizată de o dinamică ridicată și un număr crescut de tranzacții.

Băncile schimbă politica de creditare

Băncile au început o serie de promoții cu dobânzi mult mai avantajoase, mai mici decât rata de referință de 7% stabilită de Banca Națională, pentru a reporni creditarea ipotecară.

Vedem așadar în piață oferte cu dobânzi fixe anuale pe o perioadă de 3 – 5 ani ce variază între 5,6 – 5,85%, nivel asemănator cu cele practicate în acest moment în vestul Europei și care, coroborate cu gradul mare de acesibilitate al achiziționării locuințelor din București comparativ cu majoritatea orașelor mari europene.

Unde sunt cele mai scumpe case?

Prețul mediu solicitat pentru un apartament din București a fost de €1.663/ metru pătrat util pe parcursul lunii februarie, conform imobiliare.ro.

Capitala se situează abia pe locul 3 din punct de vedere al celor mai mari prețuri după Cluj – Napoca (€2.666/ mp util, +10,4% vs februarie 2023) și Brașov (€1.815/ mp util, +14,9% vs februarie 2023).

author avatar
Andrei Ștefan