AcasăEconomiePetrolul sosea la fix. Americanii, marii beneficiari ai crizei energetice globale

Petrolul sosea la fix. Americanii, marii beneficiari ai crizei energetice globale

Când Decathlon, un petrolier cu o lungime de 274 de metri, a intrat luna trecută în portul german Wilhelmshaven, a fost o dovadă tangibilă a puterii geopolitice americane.

Cu câteva zile mai devreme, a intrat în vigoare un embargo al UE asupra țițeiului rusesc transportat pe mare, amenințând cu noi perturbări pe piețele energetice mondiale. În timp ce Decathlon își descărca marfa, petrolul american sosea la fix.

Invazia Rusiei în Ucraina a precipitat o criză energetică globală – iar SUA au fost printre cei mai mari beneficiari, subliniază Financial Times. În timp ce Moscova a redus livrările de gaze naturale către Europa, iar sancțiunile occidentale au vizat petrolul său, exporturile americane de ambele tipuri au crescut vertiginos.

Aproximativ 500 de tankere încărcate cu petrol american au navigat spre Europa din februarie 2022, potrivit firmei de date OilX, ajutând exporturile americane de țiței să atingă un nivel record.

Această piatră de hotar a marcat apogeul revoluției șisturilor – o bulversare energetică și tehnologică de 15 ani în care fracturarea a făcut ca cel mai mare consumator de petrol și gaze din lume să devină și cel mai mare producător.

Creșterea producției de petrol de șist a ajutat la calmarea piețelor volatile  – chiar dacă Primăvara Arabă a adus tulburări producătorilor din Orientul Mijlociu și a izbucnit un nou conflict în nordul Irakului și Peninsula Arabă, inclusiv atacuri asupra infrastructurii petroliere saudite. Astăzi, flotila exporturilor americane de petrol și gaze care traversează Atlanticul a contribuit la neutralizarea războiului energetic al lui Vladimir Putin.

Epoca de aur a șisturilor „a propulsat Statele Unite înapoi în fruntea clasamentului în ceea ce privește importanța geopolitică”, spune David Goldwyn, fost consilier principal pe probleme de energie al lui Barack Obama și director al Goldwyn Global Strategies, o companie de consultanță din Washington. „Statele Unite nu mai sunt în poziția în care trebuie să se preocupe de aprovizionarea fizică cu petrol sau gaze. Și asta le oferă o libertate de acțiune mult mai mare în afacerile internaționale”.

În plus, petrolul continuă să-i protejeze pe americani de prețurile galopante ale gazelor naturale și ale combustibililor care au zguduit alte economii dezvoltate. Și consumatorii mondiali nu-și pierd setea de petrol. Agenția Internațională pentru Energie estimează că lumea va mai arde încă 1,7 milioane de barili pe zi în 2023, atingând un nivel record de aproape 102 milioane de barili zilnic. Goldman Sachs prevede un salt al cererii în acest an de 2,7mn b/d, ceea ce va împinge prețul petrolului din nou peste 100 de dolari pe baril.

Pe măsură ce ordinea energetică globală stabilită se destramă rapid, se va declanșa o fază de volatilitate și mai mare a pieței petrolului, avertizează analiștii și directorii de companii.

Aceasta va fi o problemă pentru țările importatoare de petrol, dar o eră de putere reînnoită pentru altele, în special pentru Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și celelalte petrostate care formează grupul de producători Opec. SUA intră în acest grup exclusivist, pentru că a devenit o sursă de creștere pentru aprovizionarea cu aur negru la nivel mondial.

 

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
295 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger