AcasăEconomiePetrolul se scumpește, OPEC strânge robinetele. Până când?

Petrolul se scumpește, OPEC strânge robinetele. Până când?

Prețurile țițeiului continuă să crească din cauza restrângerii ofertei și a îmbunătățirii perspectivelor cererii

Până când vor producătorii: OPEC a decis să își mențină actuala politică de producție, în condițiile în care prețurile petrolului continuă să crească din cauza restrângerii ofertei și a îmbunătățirii perspectivelor cererii.

“Vom evalua îndeaproape condițiile de piață pentru a fi gata să luăm măsuri suplimentare în orice moment”, a declarat grupul după o reuniune a comitetului ministerial de monitorizare desfășurată miercuri.

Mai degrabă măsuri de restricționare.Prețurile petrolului au crescut în acest an, înregistrând un avans de aproximativ 22% numai în al treilea trimestru.

Se așteaptă ca această tendință să continue și în ultimul trimestru, Agenția Internațională pentru Energie(AIE) preconizând o piață a țițeiului mai restrânsă decât se aștepta, susținută de reducerile de producție OPEC+, precum și de semnele de accelerare a redresării în China, a doua economie ca mărime din lume.

Luna trecută, Arabia Saudită și Rusia, membre OPEC+, au anunțat că vor prelungi până la sfârșitul anului reducerile combinate ale ofertei de 1,3 milioane de barili pe zi până la sfârșitul anului.

Ca parte a plafoanelor de producție voluntare, regatul saudit își menține reducerea producției de un milion de bpd până în decembrie.

Rusia își prelungește reducerea exporturilor cu 300.000 bpd până la sfârșitul acestui an.Goldman Sachs se așteaptă ca Arabia Saudită să își deruleze reducerea voluntară a producției începând cu al doilea trimestru din 2024.

Între timp, creditorul elvețian UBS nu exclude o creștere „modestă” a producției la reuniunea grupului din noiembrie de la Viena, dacă prețul petrolului continuă să crească. Producătorii din Orientul Mijlociu „ar putea să își majoreze exporturile pentru a acoperi cererea mai puternică, dacă este necesar”.

La Congresul Mondial al Petrolului, desfășurat luna trecută în  Canada, ministrul Energiei din Arabia Saudită a susținut că alianța OPEC+  “nu urmărește să controleze prețurile prin reducerea producției, deoarece obiectivul său este reducerea volatilității pe piață”.

Creșterea  prețurilor pare să alimenteze presiunile inflaționiste în întreaga lume, chiar în momentul în care bancherii centrali  încearcă să stabilească dacă au făcut deja suficient pentru a contracara ritmul de creștere a prețurilor prin majorarea ratelor dobânzii.

Analiștii avertizează că restrângerea tot mai mare a ofertei și erodarea stocurilor vor continua să susțină tendința de scumpire a petrolului.

author avatar
Radu Jacotă
340 afisari

3 COMENTARII

  1. Raducule, iar pui intrebari la aiurea, nici macar retoric? „Petrolul se scumpește, OPEC strânge robinetele. Până când?”
    Cum pana cand, pana crapa dolarul. A fost candva un petrodolar dar a ramas sec, n’are nimic in spate si trebuie demonstrat ca este fiat.
    Scumpirea petrolului se va inregistra in raport cu dolarul si monedele fixate/pegg pe dolar, celelalte monede ce au produse si resurse in spatele lor vor raspunde tocmai cu acestea, dollarul nu mai are cu ce sa raspunda si in curand nici macar cu amenintari militare.

Comments are closed.