Cauta

Petrolul se ieftinește. Țara cu cele mai mari rezerve din lume negociază cu America

Venezuela, un ajutor pentru îmbunătățirea ofertei pe piețe?

Prețul petrolului a continuat să scadă joi, în condițiile în care datele slabe privind producția din marile economii și îmbunătățirea perspectivelor privind oferta au contrabalansat o scădere importantă a stocurilor de țiței din SUA.

Brent, referința pentru două treimi din petrolul mondial, se tranzacționa cu 0,26% mai puțin, la 82,99 dolari pe baril, la ora 10.22, ora Emiratelor Arabe Unite. West Texas Intermediate, indicatorul care urmărește țițeiul american, a scăzut cu 0,33%, la 78,63 dolari pe baril.Miercuri, Brent a scăzut cu 0,98%, la 83,21 dolari pe baril, în timp ce WTI a coborât cu 0,94%, la 78,89 dolari.

Cu toate acestea, „piața petrolului va rămâne tensionată pe termen scurt și, dacă nu vom asista la o încetinire prelungită a cererii, prețul țițeiului își va depăși nivelul de 80 de dolari”, a declarat Edward Moya, analist senior de piață la Oanda.

Important, oferta ar putea primi un impuls, deoarece o potențială relaxare a sancțiunilor din Venezuela ar permite țării, care deține cele mai mari rezerve de țiței din lume, să exporte pe mai multe piețe. Oficialii americani poartă discuții cu omologii din Caracas pentru a „explora o ridicare temporară a sancțiunilor în schimbul permiterii unor alegeri corecte anul viitor”, a relatat Bloomberg. Sancțiunile au fost impuse în urma realegerii președintelui Nicolas Maduro în 2018.Anul trecut, compania petrolieră Chevron a primit permisiunea de a-și extinde operațiunile din Venezuela și de a livra țiței în SUA.

Între timp, datele privind industria prelucrătoare au alimentat îngrijorările legate de economia globală. Indicele PMI compozit al zonei euro, calculat de HCOB și compilat de S&P, a scăzut la 47 în august, de la 48,6 luna trecută, mult sub pragul de 50 care separă creșterea de contracție. Indicele compozit PMI S&P Global US a scăzut la 50,4 în această lună, de la 52 în iulie.

Stocurile de țiței din SUA, un indicator al cererii de combustibil, au scăzut cu 6,1 milioane de barili săptămâna trecută, până la 433,5 milioane de barili, potrivit Administrației de Informații pentru Energie.

Analistii chestionati de Reuters se asteptau la o scadere de 2,8 milioane de barili.Dar stocurile totale de petrol au crescut cu 1,5 milioane de barili în săptămâna care s-a încheiat pe 18 august, în timp ce stocurile de distilate au crescut cu 900.000 de barili.

Recenta recesiune a fost exacerbată de înrăutățirea perspectivelor economice din China, de revigorarea ofertei de petrol iraniene și venezueleană și de indicii că rezerva Federală a SUA nu a terminat încă cu majorarea ratelor dobânzilor.

Iranul se așteaptă să crească producția la 3,4 milioane bpd până la sfârșitul verii, de la 3,2 milioane bpd în prezent, a declarat miercuri ministrul petrolului Javad Owji, citat de agenția de știri iraniană Shana. Țara a livrat deja 2,2 milioane de bpd de petrol în primele 20 de zile ale lunii august, cele mai mari exporturi lunare din acest an, pe fondul deblocării tensiunilor dintre Washington și Teheran.

„După ce a urcat la un maxim al ultimelor șase luni, aproape de 90 de dolari pe baril, în urmă cu două săptămâni, revenirea țițeiului Brent este în scădere”, a declarat Ehsan Khoman, șeful departamentului de mărfuri, ESG și piețe emergente de la MUFG.În pofida prăbușirii recente, el consideră că  fundamentele petrolului rămân „în mare parte constructive”, deoarece reducerile continue ale ofertei Opec+ ar trebui să asigure retrageri „considerabile” ale stocurilor pentru restul anului.

Ultimele stiri

  • Femeie în scaun cu rotile, batjocorită în Craiova Olguței Vasilescu. Un șofer de autobuz i-a închis în nas ușile și a refuzat să coboare rampa de acces!
  • Globalizarea muncii în România. Indienii din corporaţii, plătiţi prost, dar nici nu-şi dau interesul. Angajaţii români, exasperaţi!
  • Comunicat de presă PRAKTIKER REAL ESTATE ROMÂNIA SRL
  • Încă un cutremur în România. Ce magnitudine a avut seismul și în ce zonă s-a produs
  • Legea care le restricţionează copiilor accesul la telefoanele mobile. Cât timp vor avea la „ecrane”, în funcţie de vârstă
  • Gabriela Firea: 1 miliard de euro fonduri europene nerambursabile atrase în București
  • Ipoteză șocantă a spionilor ruși, în legătură cu tentativa de asasinare a premierului Slovaciei.
  • Poza Zilei
  • Angajații statului ies să protesteze joi, în Piața Victoriei
  • Franța a lansat racheta nucleară! Care îi este destinația?
  • Exit mobile version