AcasăEconomiePetrolul se ieftinește. Țara cu cele mai mari rezerve din lume negociază...

Petrolul se ieftinește. Țara cu cele mai mari rezerve din lume negociază cu America

Venezuela, un ajutor pentru îmbunătățirea ofertei pe piețe?

Prețul petrolului a continuat să scadă joi, în condițiile în care datele slabe privind producția din marile economii și îmbunătățirea perspectivelor privind oferta au contrabalansat o scădere importantă a stocurilor de țiței din SUA.

Brent, referința pentru două treimi din petrolul mondial, se tranzacționa cu 0,26% mai puțin, la 82,99 dolari pe baril, la ora 10.22, ora Emiratelor Arabe Unite. West Texas Intermediate, indicatorul care urmărește țițeiul american, a scăzut cu 0,33%, la 78,63 dolari pe baril.Miercuri, Brent a scăzut cu 0,98%, la 83,21 dolari pe baril, în timp ce WTI a coborât cu 0,94%, la 78,89 dolari.

Cu toate acestea, „piața petrolului va rămâne tensionată pe termen scurt și, dacă nu vom asista la o încetinire prelungită a cererii, prețul țițeiului își va depăși nivelul de 80 de dolari”, a declarat Edward Moya, analist senior de piață la Oanda.

Important, oferta ar putea primi un impuls, deoarece o potențială relaxare a sancțiunilor din Venezuela ar permite țării, care deține cele mai mari rezerve de țiței din lume, să exporte pe mai multe piețe. Oficialii americani poartă discuții cu omologii din Caracas pentru a „explora o ridicare temporară a sancțiunilor în schimbul permiterii unor alegeri corecte anul viitor”, a relatat Bloomberg. Sancțiunile au fost impuse în urma realegerii președintelui Nicolas Maduro în 2018.Anul trecut, compania petrolieră Chevron a primit permisiunea de a-și extinde operațiunile din Venezuela și de a livra țiței în SUA.

Între timp, datele privind industria prelucrătoare au alimentat îngrijorările legate de economia globală. Indicele PMI compozit al zonei euro, calculat de HCOB și compilat de S&P, a scăzut la 47 în august, de la 48,6 luna trecută, mult sub pragul de 50 care separă creșterea de contracție. Indicele compozit PMI S&P Global US a scăzut la 50,4 în această lună, de la 52 în iulie.

Stocurile de țiței din SUA, un indicator al cererii de combustibil, au scăzut cu 6,1 milioane de barili săptămâna trecută, până la 433,5 milioane de barili, potrivit Administrației de Informații pentru Energie.

Analistii chestionati de Reuters se asteptau la o scadere de 2,8 milioane de barili.Dar stocurile totale de petrol au crescut cu 1,5 milioane de barili în săptămâna care s-a încheiat pe 18 august, în timp ce stocurile de distilate au crescut cu 900.000 de barili.

Recenta recesiune a fost exacerbată de înrăutățirea perspectivelor economice din China, de revigorarea ofertei de petrol iraniene și venezueleană și de indicii că rezerva Federală a SUA nu a terminat încă cu majorarea ratelor dobânzilor.

Iranul se așteaptă să crească producția la 3,4 milioane bpd până la sfârșitul verii, de la 3,2 milioane bpd în prezent, a declarat miercuri ministrul petrolului Javad Owji, citat de agenția de știri iraniană Shana. Țara a livrat deja 2,2 milioane de bpd de petrol în primele 20 de zile ale lunii august, cele mai mari exporturi lunare din acest an, pe fondul deblocării tensiunilor dintre Washington și Teheran.

„După ce a urcat la un maxim al ultimelor șase luni, aproape de 90 de dolari pe baril, în urmă cu două săptămâni, revenirea țițeiului Brent este în scădere”, a declarat Ehsan Khoman, șeful departamentului de mărfuri, ESG și piețe emergente de la MUFG.În pofida prăbușirii recente, el consideră că  fundamentele petrolului rămân „în mare parte constructive”, deoarece reducerile continue ale ofertei Opec+ ar trebui să asigure retrageri „considerabile” ale stocurilor pentru restul anului.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
35.907 afisari

19 COMENTARII

  1. Tocmai cand s-a scumpit motorina si benzina la noi, prostii astia vor sa ieftineasca petrolul? Da’ ce-s de capul lor?

  2. Prețul petrolului pe plan mondial nu are nici o leg cu preturile din România noi avem petrol intern 35% și restul din Kazahstan

    • Tocmai ai mentionat” pe plan mondial”. Pretul petrolului este dictat de bursa. Nu avem cum sa ne facem noi pretul nostru.

  3. Le-au inchis arabii robinetul si acum ameriolacii au pus laba la jefuit in Venezuela dupa ce au santajat-o cu foametea si embargouri

    • Noroc cu rusii acum ceva timp in urma,ca le-au trimis doua avioane cargo cu ajutoare umanitare,ca altfel mureau de foame.Marfa:kalasnikoave,munitii si instructori militari.

    • @ Anonim
      Mă, maimutză kgbistă, nu știi să citești ?

      „ar permite țării, care deține cele mai mari rezerve de țiței din lume, SĂ EXPORTE PE MAI MULTE PIEȚE. Oficialii americani poartă discuții cu omologii din Caracas pentru a „explora o ridicare temporară a sancțiunilor în schimbul permiterii unor alegeri corecte anul viitor”.

      Printre altele, forțe cubaneze, aflate în Venezuela, îl susțin pe Maduro (spre exemplu, garda prezidențială).

      Implantul cubanez Maduro a fraudat, grosolan, ultimele alegeri.

      Mă, ruminantule, valea la găleată cu porumb !

    • Nu înțeleg rostul întrebării. Nu a șantajat SUA, Venezuela cu embargou? Nu au impus interdicții tuturor statelor să mai cumpere petrol din Venezuela sub amenințarea sancțiunilor? Ce nu este adevărat din ceea ce afirmă?

  4. Este o problema cand ai resurse… dar tara o tii tot saraca si sifonezi mld de $… aici e buba cu embargoul… dar cine sa inteleaga…

  5. Minciună ,minciună,minciună și iar minciună . E deja ceva normal mag are dreptate pe ei nu îi interesează decât sa fure miliarde din Venezuela ,să câștige alegerile omul lor,noi sclavii proști din eu vom continua să ne mâncăm de sub unghii,nu se va ieftinii nici o motorină,nici un gaz…etc și de vină sunt desigur….rușii nenorociți și brics-ul lor

  6. Americani în oricare țară intră,ei își urmăresc propriul interes mai ales dacă țară respectiva au resurse de care ei au nevoie și dacă nu le dau, îi încarcă cu sancțiuni.

  7. 84 dolari pe baril… Brent..
    7,97 lei pe litru Maxx Motion la OMV

    Hoție curata.
    Explicații de rahat

    • Mare parte din prețul carburanților din România nu are legătură cu prețul petrolului pe plan mondial ci cu ACCIZELE, care sunt o problemă internă. Ce este mai ușor să faci, când ai dificit bugetar excesiv? Să crești colectarea TVA, de exemplu, sau să mărești accizele la carburanți?

  8. Se ieftinește pentru americani ca în Europa tot foame o sa fie, apropo de ieftinire în Germania sa ieftinit de la 1,56 la 2 e

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger