Cauta

Petrolul s-a scumpit. Noile sancțiuni asupra Rusiei pot afecta aprovizionarea globală

Prețurile petrolului au crescut luni, adăugându-se câștigurilor de peste 2% de vineri, investitorii fiind atenți la noi sancțiuni americane asupra Rusiei, care ar putea afecta aprovizionarea globală.

Prețurile petrolului au crescut luni, adăugându-se câștigurilor de peste 2% de vineri, investitorii fiind atenți la noi sancțiuni americane asupra Rusiei, care ar putea afecta aprovizionarea globală.

Contractele futures la țițeiul Brent au crescut cu 8 cenți la 70,44 dolari pe baril, extinzând un câștig de 2,51%. Contractele futures la țițeiul West Texas Intermediate din SUA au urcat la 68,50 dolari, cu 5 cenți mai mult, după ce au crescut cu 2,82% în sesiunea anterioară.

În încercarea de a exercita presiuni asupra Moscovei în vederea unor negocieri de pace cu Ucraina, un proiect de lege american bipartizan, care ar urma să impună sancțiuni Rusiei, a luat amploare săptămâna trecută în Congres, dar încă așteaptă sprijinul lui Donald Trump, potrivit Reuters.

Trimișii Uniunii Europene sunt pe punctul de a conveni asupra unui al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv un plafon de preț mai scăzut pentru petrolul rusesc, au declarat patru surse din UE după o întâlnire de duminică.

Vineri, Comisia Europeană a propus un ”plafon variabil”, stabilit la 15% sub prețul mediul de piață a petrolului în ultimele trei luni.  Pentru a fi adoptate, sancțiunile necesită unanimitatea țărilor membre ale UE.

Plafonarea prețurilor de către Grupul celor Șapte (G7), menită să reducă capacitatea Rusiei de a finanța războiul din Ucraina, a fost convenită inițial în decembrie 2022. UE și Marea Britanie au făcut presiuni asupra G7 pentru a reduce plafonul în ultimele două luni, după ce o scădere a cotațiilor futures ale petrolului a făcut ca nivelul actual de 60 de dolari pe baril să devină în mare parte irelevant.

Plafonul interzice comerțul cu țiței rusesc transportat de petroliere în cazul în care prețul plătit a fost mai mare de 60 de dolari.

Săptămâna trecută, Brent a crescut cu 3%, în timp ce WTI a avut un câștig de aproximativ 2,2%, după ce Agenția Internațională pentru Energie a anunțat că piața mondială a petrolului ar putea fi mai strânsă decât pare, cu o cerere susținută de vârfurile de vară ale rafinăriilor pentru a satisface călătoriile și producția de energie.

Totuși,  câștigurile de preț au fost limitate de datele care arată că Arabia Saudită a crescut producția de petrol peste cota sa în conformitate cu acordul de aprovizionare al OPEC și al aliaților săi.

Potrivit AIE, Arabia Saudită și-a depășit ținta de producție pentru luna iunie cu 430.000 de barili pe zi, ajungând la 9,8 milioane bpd, comparativ cu ținta implicită a regatului de 9,37 milioane bpd.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești!
  • România vorbelor goale
  • Lamine Yamal, în centrul unui scandal uriaș după majorat: acuzat că a batjocorit persoane cu handicap
  • Chelsea, campioană mondială și la încasări! Peste 100 de milioane de euro pentru trofeu
  • Ne-am sabotat singuri investițiile. Legislația stufoasă a achizițiilor publice încalcă până și directivele europene
  • Sute de milioane de lei din buget, blocați în mărfuri neconforme cumpărate în pandemie
  • Petrolul s-a scumpit. Noile sancțiuni asupra Rusiei pot afecta aprovizionarea globală
  • Managementul Transgaz şi-a îndeplinit și depășit indicatorii din Planul de Administrare în perioada 2017-2024
  • Amenințarea disproporționată, tactica lui Trump
  • Sindicatele ies la atac. Banii Sănătății ajung la spitalele private
  • Exit mobile version