AcasăEconomiePetrolul rusesc curge nestingherit: nafta botezată „benzină”

Petrolul rusesc curge nestingherit: nafta botezată „benzină”

Rusia recurge la o serie de practici obscure pentru a vinde un produs petrolier mai puțin cunoscut cumpărătorilor care se tem să nu încalce sancțiunile și pentru a depăși un plafon financiar stabilit de Uniunea Europeană și aliații săi.

Vânzătorii de nafta rusească – hidrocarbură folosită în principal în petrochimie și în producția de motorină – se confruntă cu mai multe obstacole în ceea ce privește comercializarea produsului de la intrarea în vigoare a sancțiunilor la începutul lunii februarie. Acest lucru a dus la măsuri precum etichetarea combustibilului ca fiind benzină sau la plecarea încărcăturilor din porturi fără o destinație explicită.

China și India cumpără mai mult, dar ambele au rezerve interne ample, în timp ce Coreea de Sud – un consumator cheie înainte de război – a evitat importurile directe în urma sancțiunilor.

Cu toate acestea, Brazilia are o poveste diferită.Rusia a livrat aproximativ 1,34 milioane de tone de nafta în martie, un volum similar cu cel din aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor de la Kpler.

Potrivit consultanței FGE, „benzina” rusească a ajuns în rezervoarele de depozitare din Emiratele Arabe Unite și din Africa de Vest. Există un stimulent financiar pentru această măsură. Sancțiunile au stabilit un plafon de 45 de dolari pe baril pentru nafta rusească, dar prețurile de pe piață sunt în prezent peste acest nivel, în timp ce benzina are o limită mult mai mare, de 100 de dolari pe baril.

Tot mai multe încărcături de nafta rusească semnalează destinații necunoscute, ceea ce ar putea indica o încercare de a ascunde originea sa, susține Ciaran Tyler, analist senior la Kpler.

De asemenea, amestecarea cu carburanți non-ruși la centrele comerciale precum Singapore și Fujairah din Emiratele Arabe Unite a luat amploare și nu a dat semne de diminuare de la intrarea în vigoare a sancțiunilor.

Volumele de nafta încărcate din Rusia și care semnalizează Singapore – practică numită „redocumentare” –  aproape că s-au cvadruplat, ajungând la aproximativ 164.000 de tone în martie, comparativ cu anul precedent. Încărcăturile care indică EAU au sărit la 156.000 de tone de la zero.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.630 afisari

6 COMENTARII

  1. te oftici, scumpe si stimabile Raducu?
    ce sa-i faci…
    mai zi si tu slava ursula si iti trece
    sau slava legebetechiu
    cum vrei…

  2. Omul a declarat ca nu are copii asa ca nu are alta solutie decat sa fie sluga oricui .Cine o sa aiba grija de el la batranete?

  3. Nu vă necăjiți, tot la mâna Rusiei ajungeți toți! Rusia are de toate pt toți! Salve ukraina!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger