AcasăEconomiePetrolul ieftin – bucurie pentru șoferi, coșmar pentru OPEC+

Petrolul ieftin – bucurie pentru șoferi, coșmar pentru OPEC+

Se anunță o perioadă lungă a țițeiului la preț scăzut

Țițeiul Brent a  scăzut sub 70 de dolari pe baril la începutul lui septembrie – cel mai scăzut nivel din ultimele 33 de luni. O veste grozavă pentru șoferi, care vor vedea în consecință prețuri mai mici la pompă.

Dar este un coșmar pentru OPEC+ deoarece  veniturile din petrol sunt esențiale. Alianța producătorilor de petrol condusă de Arabia Saudită a decis, la începutul acestei luni, să amâne creșterea producției cu încă două luni, în încercarea de a susține prețurile, dar până acum fără rezultat.

Previziunile scăzute privind cererea globală, împreună cu noua ofertă  din partea țărilor non-OPEC, anunță o perioadă lungă a țițeiului ieftin.

Și i-au determinat pe unii analiști să pună întrebarea: am ajuns oficial la „vârful petrolului”? A atins creșterea cererii apogeul, iar de aici încolo totul va fi în declin? Conform estimărilor OPEC însăși, răspunsul este categoric negativ.

Bătălia prognozelor

Raportul 2024 World Oil Outlook arată  o creștere puternică a cererii de energie de 24% la nivel mondial între prezent și 2050, potrivit CNBC.  De asemenea, prevede o „creștere robustă pe termen mediu” a cererii de petrol, care va ajunge la 112,3 milioane de barili pe zi în 2029, o creștere de 10,1 milioane de barili pe zi față de 2023.

Pe de altă parte, Agenția Internațională pentru Energie  susține că cererea globală de petrol va  atinge nivelul maxim până la sfârșitul deceniului.

Bătălia prognozelor dintre OPEC și AIE a câștigat publicitate în ultimii ani, cea din urmă organizație militând din greu pentru un viitor net-zero.

S&P Global Commodity Insights, între timp, vede viitorul pe termen mediu ca fiind undeva la mijloc, cu o cerere care atinge un vârf de 109 milioane de barili pe zi în 2034 și scade treptat pentru a coborî sub 100 de milioane de barili pe zi în 2050.

OPEC, în schimb, consideră că cererea va ajunge la 120 de milioane de barili pe zi până în 2050.

Toate părțile sunt de acord că cererea va scădea în țările în curs de dezvoltare, în timp ce va crește pe piețele emergente conduse de India.

Perspectivele de creștere a prețurilor sunt diminuate și de China, cel mai mare importator de petrol din lume, care s-a pus pe o cale dedicată electrificării.

„Cele mai mari amenințări la creșterea prețurilor pentru OPEC+ sunt externe”, a declarat Li-Chen Sim, cercetător Middle East Institute, cu sediul la Washington.

Pe termen scurt, se așteaptă în continuare ca OPEC+ să reducă producția în decembrie, mai multe țări din alianță produc peste cotele lor, iar producătorii din afara alianței, cum ar fi SUA, Guyana, Brazilia și Canada, introduc pe piață o cantitate mai mare de aprovizionare.

Mulți analiști susțin că, pe termen mult mai lung, eventualul declin al erei petrolului – dacă va avea loc – se va datora mai degrabă schimbării cererii decât scăderii ofertei.

Regretatul șeic saudit Ahmed Zaki Yamani a declarat în 2000: „Epoca de piatră s-a încheiat nu din lipsă de pietre, iar epoca petrolului se va încheia, dar nu din lipsă de petrol”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor