AcasăEconomiePetrolul crește, economia scade

Petrolul crește, economia scade

Prețul petrolului a crescut marți, deoarece piețele au evaluat reducerile de ofertă pentru luna august ale principalilor exportatori, Arabia Saudită și Rusia, pe fondul unor perspective economice globale îngrijorătoare.

Contractele futures pentru țițeiul Brent au urcat cu 34 de cenți, sau 0,46%, la 74,99 dolari pe baril până la ora 0618 GMT. Țițeiul american West Texas Intermediate s-a situat la 70,12 dolari pe baril, în creștere cu 33 de cenți, sau 0,47%.

Piețele, comercianții, guvernele și băncile centrale se confruntă cu un declin al economiei mondiale și cu o situație geopolitică tensionată. Redresarea post-pandemie a fost frânată brutal de o criză energetică fără precedent – unul din efectele războiului din Ucraina –  de majorarea succesivă a ratelor dobânzii, care nu au reușit să domolească inflația ridicată, și de stagnarea activității întreprinderilor.Costurile împrumuturilor au crescut iar companiile încetinesc investițiile sau încep să își reducă forța de muncă. Prețurile mai mari îi obligă pe angajați să ceară salarii mai bune.

Arabia Saudită a anunțat luni că va prelungi până în august reducerea voluntară a producției cu un milion de barili pe zi (bpd).  Rusia își va reduce, de asemenea, exporturile de petrol cu 500.000 bpd în august.

Reducerile se ridică la 1,5% din oferta globală și aduc totalul promis de producătorii de petrol Opec+ la 5,16 milioane de bpd, în timp ce Riadul și Moscova încearcă să susțină prețurile.Stocurile de țiței din SUA ar urma să scadă cu aproximativ 1,8 milioane de barili în săptămâna de până la 30 iunie, a treia săptămână consecutivă de scăderi.

Pe plan macroeconomic, așteptările analiștilor sunt destul de pesimiste, după ce sondajele de opinie din mediul de afaceri au arătat o scădere a activității industriale la nivel mondial din cauza cererii slabe din China și din Europa.

Unii economiști prevăd o recesiune în Statele Unite și chiar în Uniunea Europeană – dau exemplul Germaniei – dar totul depinde de o relaxare a condițiilor financiare globale și de susținerea lanțurilor de aprovizionare.

author avatar
Radu Jacotă Redactor