AcasăEconomiePetroliștii americani au acaparat piețele dominate cândva de OPEC+

Petroliștii americani au acaparat piețele dominate cândva de OPEC+

Exporturile de petrol din SUA au stabilit cinci noi recorduri lunare de când țările occidentale au început să impună sancțiuni Rusiei

Furnizorii americani, beneficiarii sancțiunilor asupra petrolului rusesc și venezuelean, au ajuns să dețină poziții majore pe piețele dominate cândva de OPEC și aliații săi.

Exporturile de petrol din SUA au stabilit cinci noi recorduri lunare de când țările occidentale au început să impună sancțiuni Rusiei în 2022. Iar în contextul în care restricțiile comerciale impuse Venezuelei urmează să se reînnoiască în aprilie, barilul american începe să înlocuiască țițeiul sancționat în India, unul dintre cei mai mari cumpărători de petrol ilicit.

Întreruperea fluxurilor energetice după invazia Rusiei în Ucraina a creat o nouă atracție pentru țițeiul american. Livrările către Europa și Asia au crescut în perioada următoare, transformând SUA într-unul dintre cei mai mari exportatori din lume.

Producția record din SUA – care a avut loc chiar în momentul în care OPEC+  își reduce propria ofertă – a ajutat, de asemenea, producătorii americani să se impună mai mult pe piețele externe, relatează Bloomberg. Prețurile petrolului reflectă acest lucru, West Texas Intermediate tranzacționându-se aproape de cele mai ridicate niveluri din octombrie.

Producția americană crește, iar producția OPEC și a Rusiei scade

„Producția americană crește, iar producția OPEC și a Rusiei scade – așa că SUA, prin definiție, va avea o cotă de piață mai mare”, a declarat Gary Ross, un consultant veteran în domeniul petrolului devenit manager de fonduri speculative la Black Gold Investors.

India – al treilea cel mai mare importator de țiței și al doilea mare cumpărător al Rusiei după China – este cea mai recentă piață care vede un aflux de petrol american. Livrările vor crește în martie la cel mai ridicat nivel din aproape un an, potrivit datelor firmei de urmărire a țițeiului Kpler.

În același timp, importurile de petrol rusesc au scăzut cu aproximativ 800.000 de barili pe zi de la nivelul maxim de anul trecut. Livrările Rusiei ar putea scădea și mai mult, rafinăriile indiene – care  au oprit achizițiile din Venezuela înainte de expirarea unei derogări de la sancțiunile SUA la mijlocul lunii viitoare –  nu mai acceptă încărcături de la petrolierele deținute de compania de stat Sovcomflot, sancționată recent de americani.

Iar în Europa, care a evitat în mare parte petrolul rusesc de când a început războiul din Ucraina, livrările americane au atins un nivel record de 2,2 milioane de barili pe zi în martie. Transporturile au crescut semnificativ după impunerea sancțiunilor, deoarece națiunile europene au căutat surse de aprovizionare non-rusești.

author avatar
Radu Jacotă Redactor