Taxa de poluare pentru toate mașinile care nu sunt electrice a fost inclusă în PNRR, astfel că USR s-a asigurat că va scoate de pe șosele mai mult de jumătate dintre mașinile românilor. Acum, Ministerul Transporturilor anunță o investiție de peste un sfert de miliard de lei din banii PNRR tocmai pentru sistemul electronic de tarifare, prin care se va asigura faptul că nimeni nu scapă fără să plătească. Mai mult, taxa de poluare va fi inclusă și în rovinietă și în impozitarea autoturismelor.
Termenul limită asumat prin PNRR, de la care românii vor fi nevoiți să plătească sume uriașe pentru rovinietă, în funcție de norma de poluare, dar și impozite pentru autoturisme mai mari, este trimestrul II din 2026, ne anunță Ministerul Transporturilor.
La „Componenta C4 – Transport sustenabil” din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) este prevăzută ca măsură de reformă, Reforma 1. Transport sustenabil, decarbonizare și siguranță rutieră/ Decarbonizarea rutieră în conformitate cu principiul „poluatorul plătește”. Jalonul prevăzut în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru această măsură de reformă este Jalonul 59: „Intrarea în vigoare a legii pentru punerea în aplicare a pachetului legislativ referitor la punerea în aplicare a unui nou sistem de taxare bazat pe distanța parcursă pentru vehiculele grele de marfă (camioane) și a unor taxe mai mari de proprietate pentru cele mai poluante vehicule de pasageri (autoturisme/autobuze/autocare), pe baza principiului „poluatorul plătește” și a principiului impozitării ecologice.
Noul sistem de taxare pentru vehicule rutiere trebuie să includă: nivelul specific al taxelor în funcție de distanța parcursă și criterii clare pentru taxarea vehiculelor grele în conformitate cu principiul „poluatorul plătește”; stimulente pentru vehicule și moduri de transport nepoluante/cu emisii scăzute; un sistem de descurajare a utilizării celor mai poluante vehicule, inclusiv prin măsuri fiscale/financiare, prin intermediul nivelurilor taxelor de proprietate pentru cele mai poluante vehicule de pasageri; utilizarea veniturilor pentru a sprijini întreținerea drumurilor și noi investiții în transportul sustenabil; transferul a 10 % din traficul rutier (călători și mărfuri) către transportul feroviar între 2020 și 2026, calendarul pentru operaționalizarea deplină a sistemului de taxare având ca termen limită T2-2026.
Monitorizare totală
În aceste condiții, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – S.A., ca entitate desemnată să perceapă tarife rutiere pe rețeaua de drumuri de interes național din România, și-a propus definirea și instituirea unui nou sistem informatic integrat de tarifare rutieră, în vederea managementului, gestiunii și controlului aplicării tarifului de trecere (TollRo) și a tarifului de utilizare (rovinieta), în conformitate cu prevederile Legii nr. 226/2023, se arată într-un proiect de hotărâre de guvern inițiat de Ministerul Transporturilor.
Noul sistem de tarifare rutieră trebuie să integreze atât un mod de tarifare ce are la bază perioada de utilizare a infrastructurii rutiere (time based) pentru autoturisme, autobuze, autocare și vehiculele de transport marfă cu masa totală maximă autorizată (MTMA) 3,5 tone, cât și un mod de tarifare în funcție de distanța parcursă (distance based) pentru vehiculele de transport marfă cu masa maximă autorizată (MTMA) > 3,5 tone. Totodată, în vederea aplicării principiului „poluatorul plătește”, prevăzut atât în Directiva (UE) 362/2022 de modificare a Directivelor 1999/62/CE, 1999/37/CE și (UE) 2019/520, în ceea ce privește taxarea vehiculelor pentru utilizarea anumitor infrastructuri, cât și în Legea nr. 226/2023, noul sistem de tarifare rutieră trebuie să asigure aplicarea tarifelor rutiere în funcție de clasa de emisii (EURO) a vehiculelor. Costul investiției „Sistem electronic de tarifare rutieră – Sistem informatic centralizat” va fi de 236.486.300,00 lei, fără TVA (281.418.697,00 lei cu TVA), bani alocați din PNRR.
Infrastructura, construită din banii populației
Ministerul Transporturilor susține că tarifele de utilizare și de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România, taxa de pod și rovinieta, nu mai sunt suficiente pentru finanțarea activității de întreținere și administrare a rețelei de drumuri naționale din România. Astfel, infrastructura de transport în România reprezintă una dintre problemele majore ale țării în momentul de față din cauza absenței unei rețele satisfăcătoare de transport rutier.
Insuficiența finanțării, gradul de uzură și managementul deficitar, cu efecte negative asupra accesibilității regiunilor României la piețe internaționale și nivelului intern de competitivitate, vin cu impact negativ semnificativ asupra stării economice şi sociale a țării, susține Ministerul Transporturilor. Potrivit acestuia, în contextul noii politici europene în domeniul transporturilor, ce prevede realizarea unei rețele europene integrate orientată spre dezvoltarea unei rețele centrale, cu termen de finalizare 2030 și a unei rețele globale ce va susține rețeaua centrală, cu termen de finalizare 2050, România va trebui să continue investițiile în infrastructura de transport, orientate spre dezvoltarea coridoarelor multimodale transnaționale care traversează România, corelat cu prioritățile naționale specifice.
vine si ziua lor cand vor plati ei pt tradarea romanilor!! e aproape ,ca ei acum nu mai joaca prin culise e la vedere iar ceea ce fac ei e doar de distrugere si batjocura.
Excelent.
Ce te faci cu acele cazane care sunt euro 6 în acte di au anulate filtrele de particule .Sunt cu duiumul pe strada le vezi la tot pasul ,ditamai ,,limuzina ,,și fumul după ea cometa .Oricum banii luați pana acum pe impozite di roviniete nu se regăsesc nicăieri, câteva crâmpeie de autostrăzi care deja se degradează și sunt carpăcite tot timpul de bine ce su fost făcute, străzi desfundate prin orașe,,făcute,,de curând cu asfaltul ca hârtia, poduri care se dărâmă la câteva luni de la darea în folosință. Nu mai zic de cei din prețul benzinei ,majoritatea se duc pe salariile colosale ale bugetarilor din ministere și fel de fel de cnair ,cbcd ,cnfr etc cum naiba le zice , pe contracte de ,,proiectare și consultanta,, care costa mai mult decât șoseaua în sine , etc etc
Acele cazane scot fum pt ca nu au softul de anulare facut cum trebuie sau au alte probleme de injectie. O masina impecabila la motor nu are voie sa scoata fum chiar ai fara dpf.
Așa este
Ce n ai inteles? Taxele astea nu sunt pentru poluare sau eficientizarea transportului. Sunt ca sa fie plătite datoriile facute pana acum.
Si niste bani sa aiba din ce trai si ei. Nu are nici o treaba cu poluarea. Si ar mai fi ceva. Nemtii si olandezii au cam facut ceva km. cu actualele masini euro 5 si 6 si acum trebuie sa la vanda undeva. Care este cea mai buna piata ?
Ne lamentam degeaba, iobagul, talpa țării a plătit întotdeauna, stăpânii n-au nici o vină niciodată . Cat despre, „lasă că vor plăti „, n- o să fim noi pe aici. Mai pe ‘telese, niciodată.
Buna ziua
Aceasta taxa a fost agreată din februarie, de guvernul de la acea dată.
@ Claudia – nu vad care e noutatea
Acest jalon a fost inclus în PNRR încă de la elaborarea sa inițială. Termenul de implementare asumat de România pentru acest jalon era trimestrul III al anului 2023.
Ce presupune acest jalon și care este situația actuală?
Jalonul 331 prevede reformarea impozitării autovehiculelor, astfel încât aceasta să contribuie la reducerea poluării și la promovarea unui parc auto mai puțin poluant. Scopul este descurajarea utilizării vehiculelor vechi, cu emisii ridicate, și încurajarea achiziționării de mașini mai ecologice.
La ora actuală (iunie 2025), acest jalon este încă în discuții și nu a fost implementat integral
Poluarea Se Reduce Gratis, Dacă: Oamenii Și Copiii Merg Pe Jos, Mai Mult De Atât, Mersul Pe Jos Îmbunătățește Sănătatea.
Reducerea Poluării Înseamnă Refolosirea Materialelor, Până La Degradare Completă.
Poluarea Se Reduce Cu Panouri Solare [ Panouri Fotovoltaice ] .
Poluarea Se Reduce Dacă Lumea Folosește Doar Încălzire Electrică.
Poluarea Se Reduce Dacă Lumea Folosește Doar Aragaz Electric.
Poluarea Se Reduce Doar Cu: Bicicletă Clasică, Bicicletă Electrică, Trotinetă Clasică, Trotinetă Electrică, Mașină Electrică, Tren Electric, Avion Electric.
https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Panou_solar_fotovoltaic
https://www.viessmann.ro/ro/cunostinte/sfaturi-tutoriale/incalzire-cu-energie-electrica.html
https://www.eea.europa.eu/ro/articles/vehiculele-electrice-un-pas-inainte
https://www.romedic.ro/trecerea-de-la-sobele-pe-gaz-la-cele-electrice-reduce-poluarea-aerului-din-interior-0P47629
https://www.descopera.ro/stiinta/20297425-un-nou-studiu-confirma-ca-masinile-electrice-reduc-poluarea-si-imbunatatesc-sanatatea
Trimiteți Mai Departe Aceste Informații Pentru A Ajunge La Cât Mai Multă Lume.