AcasăEconomiePerformanța “periferiei”: patru țări creează o economie cu două viteze în Europa

Performanța “periferiei”: patru țări creează o economie cu două viteze în Europa

Cele mai mari patru economii din sudul Europei au depășit Germania cu aproximativ 5% din 2017, subliniind redresarea cu două viteze a regiunii după șocurile recente

Cele mai mari patru economii din sudul Europei au depășit Germania cu aproximativ 5% din 2017, subliniind redresarea cu două viteze a regiunii după șocurile recente.

Italia, Spania, Portugalia și Grecia au adăugat împreună peste 200 de miliarde de euro la produsul intern brut  în termeni ajustați în funcție de preț în ultimii șase ani, în timp ce PIB-ul Germaniei a crescut cu doar 85 de miliarde de euro, potrivit unei analize realizate de compania de consultanță Capital Economics

Ascensiunea Sudului

Economia Germaniei abia dacă a crescut din 2020, după ce o încetinire bruscă în vastul său sector manufacturier a fost exacerbată de o creștere a prețurilor la energie de la invazia Rusiei în Ucraina.

În schimb, țările din sudul Europei au fost impulsionate de o revenire a turismului în urma ridicării restricțiilor impuse de pandemie, precum și de expunerea lor mai redusă la încetinirea producției și la pierderea gazului rusesc ieftin.

Andrew Kenningham, analist  european la Capital Economics, a declarat că producția celor mai mari patru țări din sudul Europei este „acum cu peste 5% mai mare” decât cea a Germaniei.

Sporul de creștere din 2017 a inversat terenul pe care l-au pierdut de la criza financiară din 2008, în urma căreia multe economii de la „periferia” zonei euro au suferit crize bancare și au avut nevoie de salvarea datoriilor. Dar au ajuns să devină puteri fiscale.

Kenningham susține că performanța țărilor din sud pare să fi ajutat Banca Centrală Europeană să mențină un consens larg în ceea ce privește calendarul potențialelor reduceri ale ratelor dobânzilor – probabil din iunie, dacă presiunile asupra prețurilor continuă să scadă.

Nordul, blocat în impas

Economia cu două viteze a contribuit, de asemenea, la reducerea decalajului dintre ceea ce costă împrumuturile țărilor din sudul Europei în comparație cu Germania. Diferența dintre randamentele obligațiunilor pe 10 ani din Italia și Germania – un indicator atent urmărit al stresului financiar – a coborât recent la cel mai scăzut nivel din 2021.

Țările din sud, inclusiv Italia și Spania, a treia și, respectiv, a patra mare economie din zona euro, sunt așteptate să continue să înregistreze performanțe superioare în acest an. Germania și alte economii din nord, cum ar fi Austria și Olanda, rămân blocate în impas.

Un nou studiu realizat de banca olandeză ING a constatat că Austria, Belgia, Franța și Olanda și-au pierdut competitivitatea costurilor forței de muncă din cauza creșterii rapide a salariilor din ultimii patru ani, în timp ce aceasta s-a îmbunătățit în Italia, Spania și Grecia ca urmare a creșterii productivității.

Un alt factor este fondul de redresare al UE, în valoare de 800 de miliarde de euro, a cărui combinație de granturi și împrumuturi ieftine în schimbul unor reforme structurale care să stimuleze creșterea economică a avantajat în mod predominant țările din sud. Italia și Spania sunt primul și al doilea cel mai mare beneficiar al fondului.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
2.848 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger