Interzicerea plății orelor suplimentare la CFR Călători a provocat consecințe dezastruoase la această companie. Politica austerității din ultimii ani a blocat posturile, astfel că, odată cu pensionările din sector, s-a ajuns la o criză acută de personal, acoperită doar cu ore suplimentare făcute de cei care au mai rămas. Rămasă fără soluții, conducerea CFR Călători a decis să anuleze pur și simplu 250 de trenuri, afectând nu numai populația, ci și plata contractului de prestări servicii, ducând în faliment compania.
Pe modelul Comisiei Europene, care a falimentat CFR Marfă obligând-o să plătească un așa-zis ajutor de stat, Guvernul a decis să facă același lucru și la CFR Călători. Anularea a sute de trenuri pune în pericol realizarea indicatorilor din contractul de servicii publice, ceea ce înseamnă că CFR Călători va fi obligată să dea banii din compensații înapoi.
După ani și ani de subfinanțare cronică, o îngropare în datorii va însemna sfârșitul companiei de stat, dar poate că asta se și urmărește, după cum se mișcă lucrurile în ultima vreme. ”Sindicaliștii de la Federaţia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR) sunt foarte nemulțumiți față de anularea a 250 de trenuri de călători, din care unele, zilnice și altele, în anumite zile, regio și interregio, multe cu grad mare de ocupare. Aceștia vor să afle cine micșorează nejustificat mobilitatea cetățenilor români în interiorul țării prin nerespectarea Mersului de Tren pentru anul 2025 și a Contractului de Servicii Publice din Transportul Feroviar de Călători pentru acest an”, se arată într-un comunicat al FSTFR.
Se blochează circulația trenurilor
Sindicaliștii de la CFR Călători au organizat un miting de protest în data de 24 ianuarie împotriva Ordonanței de Urgență 156/2024, care afectează grav activitatea CFR Călători, prin restricții de natură salarială și organizatorică. Din cauza acestui act normativ, compania a anulat mai multe trenuri de călători, dat fiind că nu s-au mai plătit ore suplimentare efectuate de mecanicii de locomotivă, revizori de locomotive, șefi de tură, tracțiune, conductor tren, șefi de tren, acari, manevranți și șefi de manevră etc., efectul fiind reducerea nejustificată a serviciului public de transport feroviar.
”Personalul este insuficient din cauza pensiorărilor și a tăierilor posturilor vacante. Ceferiștii efectuau ore suplimentare din lipsă de personal și din cauza interzicerii angajărilor pe posturile rămase vacante prin pensionare. Anularea trenurilor nu va face decât să ducă la pierderi din încasări și din compensație, precum și din contravaloarea facilităților de călătorie. Este adevărat că organizațiile sindicale nu pot organiza legal greve generale, dar membrii de sindicat ne-au anunțat că este posibil în perioada următoare să aibă loc oprirea spontană a lucrului pe calea ferată, probabil începând din 1 sau 3 februarie 2025, dacă de la 1 februarie nu se repun în circulație trenurile de călători anulate nejustificat în ianuarie 2025 de către conducerea SNTFC Călători SA”, a declarat Rodrigo Maxim, președintele FSTFR.
Adevărații vinovații
Ceferiștii vor ca poporul să afle cine este adevăratul vinovat pentru anularea a circa 250 de trenuri de călători și cine este adevăratul vinovat pentru nerespectarea contractului de servicii publice în transportul feroviar de călători dintre SNTFC CFR Călători și Guvernul României, prin Ministerul Transporturilor, susțin sindicaliștii. ”Ceferiștii nu vor ca, din cauza managementului defectuos al SNTFC CFR Călători SA să rămână fără contractul de servicii publice pe 10 ani în transportul feroviar de călători din România, aprobat prin hotărâre de guvern în decembrie 2022.
Totodată, ceferiștii nu vor ca în 2026 să vină Curtea de Conturi a României să constate că CFR Călători primește compensație necuvenită, așa cum a constatat că a primit compania privată Transferoviar Cluj, ca urmare a nerealizării indicatorului tren-km ce trebuie regularizat cu bugetul de stat până la data de 31 ianuarie a anului următor acordării. Reamintim că, în urma unui control al Curții de Conturi, s-a constata că, în mod ilegal, ARF i-a făcut cadou companiei Transferoviar Cluj o compensație în valoare de 1,6 milioane de lei, bani ce îi avea de încasat de la această companie în perioada 2022-2023”, se mai precizează în comunicatul FSTFR.
Pleca meseriașii si angajează neamurile care nu fac nimic. Mai e putin si tesa o sa fie la egalitate cu nr. nr. meseriasilor. O sa schimbe sabotii secretarele si tehnicienii
Pleaca meseriașii si angajează neamurile care nu fac nimic. Mai e putin si tesa o sa fie la egalitate cu nr. nr. meseriasilor. O sa schimbe sabotii secretarele si tehnicienii
Pas cu pas Grindene,si tren cu tren. Tu la care „companie ” privata detii actiuni ?