Donald Trump, care și-a dublat politica comercială cu tarife ridicate, pare să fi mutat obiectivul agendei sale protecționiste de la China la unii dintre cei mai apropiați aliați ai Statelor Unite.
În cadrul unui eveniment de campanie desfășurat marți în Savannah, Georgia, candidatul republican la președinție a declarat că se va baza pe politicile tarifare din primul său mandat, vizând industria prelucrătoare din țările străine – atât prietene, cât și inamice: „Veți asista la un exod masiv al producției din China în Pennsylvania, din Coreea în Carolina de Nord, din Germania chiar aici, în Georgia. Vreau ca firmele auto germane să devină companii auto americane, vreau ca ele să își construiască fabricile aici”.
În primul său mandat, Trump a impus taxe vamale în valoare de miliarde de dolari asupra produselor chinezești, ca parte a eforturilor de a rectifica ceea ce el a considerat a fi o balanță comercială inechitabilă. Acum, ar ar lua în considerare noi tarife asupra importurilor din această țară la rate de 60 % sau mai mari.
Ținta-cheie
Aliații SUA ar putea deveni o țintă-cheie a politicii „America First” a lui Trump, care grupează tot mai mult partenerii europeni și asiatici alături de rivala China. Fostul președinte a propus tarife globale de până la 20 % care ar afecta bunurile importate din toate țările.
Trump a încercat mult timp să exercite presiuni economice și diplomatice asupra aliaților SUA, acuzându-i de „free-riding”, iar declarațiile sale recente indică faptul că își dublează abordarea, precizează Nick Marro, analist comercial la Economist Intelligence.
Trump a mai spus că intenționează să creeze „renașterea industriei prelucrătoare” prin punerea în aplicare a unor reduceri ale impozitului pe profit și credite fiscale pentru companiile care își mută producția în SUA.
”Este puțin probabil ca aceste planuri să ducă la o relocare largă a industriilor, având în vedere complexitatea lanțurilor de aprovizionare globale și costurile mai ridicate ale forței de muncă în SUA”, a declarat Stephen Weymouth, profesor de economie politică internațională la Universitatea Georgetown.
Pentru economistul Stephen Roach, ”tarifele impuse de Trump ar afecta partenerii comerciali ai Americii, crescând doar costurile bunurilor pentru consumatorii și producătorii americani”.
„Producătorii americani care se bazează pe piese și componente străine ar suferi o dublă lovitură – inputurile lor ar fi mai scumpe din cauza tarifelor lui Trump, iar produsele lor exportate ar fi mai scumpe din cauza tarifelor de retorsiune”, susține William Reinsch, pofesor de economie la Center for Strategic and International Studies.
Cu toate acestea, Trump a insistat că alte țări vor achita factura: „Nu vă cresc taxele; le cresc pe cele ale Chinei și ale tuturor acestor țări din Asia și din întreaga lume, inclusiv Uniunea Europeană”.
Într-un interviu acordat TV18, Jamie Dimon, președinte și CEO al JPMorgan Chase & Co, a declarat că unii dintre principalii consilieri ai lui Trump i-au spus că ratele tarifare propuse erau mai degrabă o tactică de negociere pentru acorduri comerciale favorabile decât un rezultat așteptat.