Cauta

Parlamentul European dezincriminează prostituția. Femeile, trimise la reeducare

Femeile care practică prostituția intră în legalitate

Așa, pe final de mandat, Parlamentul European a decis să adopte o rezoluție prin care cere tuturor statelor UE să dezincrimineze prostituția, pe motiv că femeile ar fi, de fapt, doar victime. În același timp, persoanele care prestează servicii sexuale ar trebui trimise la ”reeducare” și sprijinite, din fonduri europene, să se califice și să se integreze în câmpul muncii, cu accent deosebit pe cele din comunitatea LGBT. 

Persoanele nevoite să comită infracțiuni atunci când sunt exploatate nu ar trebui să fie urmărite penal pentru aceste fapte, cu referire la femeile care practică prostituția, a fost concluzia unei rezoluții adoptate de Parlamentul European.

Mai mult, statelor membre li s-a cerut să introducă un sprijin psihologic, medical, socio-economic și administrativ cuprinzător, precum și sprijin pentru regularizarea statutului de rezident al victimelor și al supraviețuitorilor prostituției. Acest sprijin trebuie să includă o serie de măsuri care să faciliteze incluziunea lor socială și profesională, cum ar fi accesul ușor la mecanisme de protecție socială (venit minim de bază, sprijin pentru locuințe și asistență medicală, școlarizare suplimentară și acces la formare profesională) și care să garanteze accesul copiilor lor la prestații sociale.

Rezoluția adoptată de parlamentari cere Comisiei Europene să integreze dimensiunea de gen în buget în toate instrumentele din cadrul financiar multianual 2021-2027, inclusiv programul „Cetățeni, egalitate, drepturi și valori”, Fondul social european Plus (FSE +) și fondurile structurale și de coeziune, și să utilizeze aceste fonduri pentru a asigura accesul la servicii esențiale, cum ar fi locuințele, asistența medicală și educația, precum și pentru a garanta căi de ieșire din exploatare, în special pentru grupurile cele mai marginalizate, inclusiv pentru persoanele în situație de prostituție.

”Programele de ieșire trebuie să beneficieze de talentele și potențialul femeilor și să încurajeze capacitățile și accesul acestora la formare, educație, locuri de muncă și credite. Programele destinate femeilor care doresc să renunțe la prostituție sunt cele mai în măsură să le ajute într-o economie favorabilă incluziunii, dinamică, creativă și inovatoare, care să le permită să ocupe locuri de muncă de bună calitate, bine plătite și recunoscute din punct de vedere social, care reprezintă o alternativă viabilă la prostituție”, se arată în rezoluție.

Din stradă, direct la antreprenoriat

Europarlamentarii au mai cerut Comisiei Europene să lanseze un program de încurajare a femeilor în situație de prostituție (atât în trecut, cât și în prezent) să participe la un program de formare care să le ajute să își înceapă propria activitate antreprenorială. De asemenea, statele membre sunt îndemnate să pună în aplicare măsuri specifice și să ofere un sprijin financiar suficient persoanelor care doresc să renunțe la prostituție, pentru a facilita integrarea lor socială și profesională.

”Parlamentul European invită statele membre să ia măsuri în domeniul prevenirii, al dezincriminării persoanelor, în special a femeilor, în situație de prostituție, al reducerii cererii, al pedepsirii clienților, al destigmatizării și al eliminării stereotipurilor și să asigure programe și căi de ieșire cu finanțare suficientă, ușor accesibile și de înaltă calitate. Totodată, statele membre trebuie să reducă cererea, protejând în același timp persoanele în situație de prostituție și drepturile acestora, precum și accesul necondiționat la sistemele de securitate socială și integrare. Soluția este adoptarea unor măsuri de sprijin care să ajute persoanele să părăsească prostituția pentru a-și construi viața dorită”, se arată în rezoluția adoptată de Parlamentul European.

Promovarea diversității, obligație juridică

Persoanele care se confruntă cu o vulnerabilitate mai mare din cauza identității lor de gen, a orientării sexuale, a situației sociale și economice, a statutului juridic și a originilor lor sunt suprareprezentate în prostituție, susțin europarlamentarii. Aceștia condamnă faptul că acestea sunt vizate și incriminate în mod special și amintesc statelor membre că au obligația juridică de a proteja drepturile femeilor și integritatea fizică și de a promova egalitatea de gen și diversitatea. ”Femeile din comunitățile LGBTIQ+, inclusiv persoanele în situație de prostituție, trebuie să fie implicate în mod semnificativ și incluse în elaborarea politicilor naționale privind prostituția și în discuțiile europene mai ample”, se mai precizează în rezoluție.

Ultimele stiri

  • Creștere a cazurilor de rujeolă în Europa
  • Weekendul porților deschise la Spitalul de Stomatologie construit de Sectorul 4
  • Poza Zilei
  • Toyota vrea să creeze maşina supremă cu inteligenţă artificială
  • Polonia susține ca spionii cibernetici ruși au făcut ravagii
  • Horoscop 9 mai 2024 – Astăzi veți avea o mare capacitate de a reflecta și de a gândi
  • Premiul Nobel pentru Literatură a fost câștigat de Cartea Mileniului OMUL VĂLURIT
  • Alege ce citești
  • Vizita lui Iohannis în SUA: România dă tot și nu primește nimic!
  • S-a rupt lanțul de iubire. Moldovenii, respinși pe bandă rulantă la intrarea în România
  • Exit mobile version