AcasăEconomieParis sau Londra? Meciul piețelor financiare a fost relansat

Paris sau Londra? Meciul piețelor financiare a fost relansat

Este Bursa de la Paris pe cale să depășească Bursa de la Londra? În timp ce decalajul se reduce datorită performanțelor sectorului de lux din Franța, City rămâne în general principalul centru financiar al Europei, în ciuda Brexitului.

Parisul înaintea Londrei, vechiul vis al finanțelor franceze pare că s-a împlinit: potrivit datelor agenției financiare Bloomberg, valoarea acțiunilor companiilor listate pe piața din capitala franceză a depășit-o pentru prima dată pe cea din capitala britanică pe 13 noiembrie.

Anunțul este un „simbol frumos” al unei „adevărate dinamici pozitive”, a declarat pentru AFP Jean-Charles Simon, delegat general al Paris Europlace, organizația responsabilă cu promovarea pieței pariziene.

Scăderea lirei din septembrie, dificultățile companiilor listate la Londra și forma campionilor francezi, în special a acțiunilor de lux, au contribuit la inversarea tendinței: în 2016, același indicator Bloomberg dădea un avans clar pieței britanice. Dar evaluările Kering, Hermès, L’Oréal și LVMH, cele mai mari capitalizări din Europa, au explodat de atunci, datorită redresării economice post-Covid.

Dincolo de dificultățile economiei britanice, se adaugă „constituirea unei alternative financiare în Europa continentală”, spune Stephane Boujnah, directorul general al Euronext, operatorul paneuropean care gestionează Bursa de la Paris.

În fața pieței integrate reprezentate de cele șapte burse Euronext, inclusiv Milano, Amsterdam și Dublin, „Londra nu mai este locul natural pentru companiile în creștere” din Europa.

Totuși, avantajul pieței franceze nu a durat mult, Londra și-a recăpătat prima poziție: la 22 noiembrie, capitalizarea bursieră agregată a companiilor de la Paris valora 2.822 de miliarde de dolari, față de 2.855 de miliarde de cealaltă parte a Canalului Mânecii.

„Nu ar trebui să exagerăm cifra și nici amploarea acesteia”, susține Eric Dor, director de studii economice la școala de afaceri IESEG. “În cazul unui număr de produse financiare, cum ar fi valutele, metalele prețioase și instrumentele derivate, Londra își păstrează poziția globală”.

Și chiar și în cazul acțiunilor, „de îndată ce se introduc certificatele de depozit, care permit unei companii străine să fie listate într-un alt centru financiar, imaginea este destul de diferită de cea a indicelui Bloomberg”.

Potrivit cifrelor furnizate de specialistul în date financiare Refinitiv,  capitalizarea totală a pieței bursiere britanice la jumătatea lunii noiembrie era de 6 200 de miliarde de dolari, față de 3 700 de miliarde de dolari pentru bursa de la Paris. „Ceea ce a făcut întotdeauna Londra superioară este faptul că este un centru financiar global care atrage listări de acțiuni străine”.

Ultimul clasament al Indexului Centrelor Financiare Globale, una dintre referințele din sălile de tranzacționare, care se bazează pe chestionarele trimise investitorilor și pe datele economice ale marilor instituții din lume,   arătat că, în septembrie 2022, Londra era al doilea centru financiar mondial, la mare distanță de New York. Parisul, al doilea mare centru financiar al Europei, s-a clasat doar pe locul al zecelea.

 

author avatar
Radu Jacotă
309 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger