Comisia Europeană nu vrea nici în ruptul capului să amâne închiderea termocentralelor pe cărbune. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, susține că de un an de zile tot încearcă să-i convingă pe cei de la Bruxelles că, fără cărbune, sistemul energetic românesc nu poate funcționa, mai ales că grupurile pe gaze, care ar fi trebuit să fie finalizate în 2026, nici măcar nu au fost demarate, pe motiv că prețurile turbinelor au explodat. Pe de altă parte, Burduja recunoaște că Green Deal este o terapie de șoc și că opinia statelor UE ar trebui ascultată.
Faptul că însuși ministrul Energiei, Sebastian Burduja, spune că Green Deal-ul impus de Comisia Europeană este o terapie de șoc ar trebuie să ne îngrijoreze foarte tare. Ministrul se plânge că de un an de zile tot negociază cu cei de la Bruxelles și încearcă să-i convingă să amâne închiderea termocentralelor pe cărbune, dar că totul este în zadar. Inflexibilitatea Comisiei Europene, pe motiv că așa am scris în PNRR și că trebuie să ne asumăm, sună ca o încercare cinică de a distruge România.
În fond, să nu uităm că acest PNRR sinucigaș a fost conceput de coaliția USR-PNL, care a refuzat ostentativ să supună consultării publice și politice un document vital pentru țara noastră. În treacăt fie spus, până în acest moment, Ungaria nu a solicitat decât prefinanțarea, preferând să renunțe la banii otrăviți, care veneau cu niște condiționări care ar fi distrus-o din punct de vedere social și economic.
”Securitatea energetică a României nu este negociabilă. De la începutul mandatului meu, am refuzat să accept închiderea grupurilor pe cărbune, în lipsa unor capacități noi echivalente de producție în bandă. Și nu am închis niciun MW. Din contră, am pus în funcțiune grupul Rovinari 5, pe lignit, după ani de blocaje. Prin PNRR, la 1 ianuarie 2026 ar trebui să închidem încă 1.755MW la nivelul termocentralelor pe cărbune. De peste un an, explic Comisiei Europene că nu putem face asta, din cauze obiective. Grupurile pe gaz care ar trebui să le înlocuiască pe cele pe cărbune sunt în licitație, după multiple încercări nereușite, pentru că prețul turbinelor pe gaz a explodat în ultimii doi ani”, a afirmat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.
România, în aer
Nonșalanța cu care ministrul ne spune că nici măcar nu s-a finalizat vreo licitație la cele două centrale pe gaze care ar fi urmat să înlocuiască termocentralele pe cărbune este înfiorătoare. Pentru că asta înseamnă că suntem în aer. Mai ales că, de la anul, iese și reactorul 1 de la Cernavodă din sistem. În plus, Burduja vorbește despre închiderea a 1.755 MW pe cărbune și că încearcă să convingă Comisia Europeană că nu putem fără aceste termocentrale, în condițiile în care în mod deliberat le ține închise, astfel că în sistem nu permite să intre mai mult de 500 MWh.
”Ministerul Energiei insistă pentru renegocierea PNRR și amânarea termenului de închidere a termocentralelor pe cărbune. Cu aceiași bani din PNRR, de altfel, vom depăși cu mult țintele de verde – parcuri solare, eoliene și baterii. La capitolul emisii, ne atingem astfel obiectivul. Mai mult, închiderea termocentralelor pe cărbune ar pune și mai multă presiune pe prețuri. Între 2009-2022, România a închis peste 7.000 MW grupuri pe cărbune și gaz – producție în bandă, cât zece reactoare de la Cernavodă. Așa am ajuns să importăm pe intervalele de consum de vârf. Importăm scump și, culmea, importăm de la țări care produc în continuare pe cărbune (Serbia, Bulgaria). Care e logica?!”, a precizat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Gata cu ideologia
Pe de altă parte, ministrul Sebastian Burduja a ieșit din nou la atac, probabil așa, de ochii lumii, și a spus că Uniunea Europeană trebuie să asculte vocea statelor membre și vocea cetățenilor lor, care este ”vocea rațiunii și logicii, dincolo de ideologia Green Deal de tipul terapiei șoc”. Distanța de la vorbă la faptă este contranstantă, având în vedere că singura linie palpabilă pe care o urmează ministrul este cea a solarului și eolienelor, adică Green Deal în stare pură.