AcasăEconomiePământurile rare, atuul Chinei

Pământurile rare, atuul Chinei

Nu există aproape nicio alternativă la China pentru obținerea pământurilor rare

Potrivit U.S. Geological Survey, China controla 69% din producția minieră de pământuri rare în 2024 și aproape jumătate din rezervele mondiale.

„Nu poți construi o mașină modernă fără pământuri rare”, subliniază firma de consultanță AlixPartners. Un vehicul electric tipic cu un singur motor cu baterie include aproximativ 550 de grame de componente care conțin pământuri rare. Iar companiile chineze au ajuns să domine lanțul de aprovizionare pentru aceste minerale.

La începutul lunii aprilie, Beijingul a anunțat restricții la export pentru șapte pământuri rare, inclusiv terbiul, din care 9 grame sunt folosite în mod obișnuit într-un vehicul electric, potrivit CNBC. Practic, nu există aproape nicio alternativă la China pentru obținerea pământurilor rare.

În prezent, țara  controlează peste 90 % din aprovizionarea globală rafinată pentru cele patru elemente de pământuri rare (Nd, Pr, Dy, Tb), care sunt utilizate la fabricarea magneților permanenți pentru motoarele vehiculelor electrice, afirmă Agenția Internațională pentru Energie. Până în 2030, aproape 50 % din valoarea de piață a rafinării va fi concentrată în China.

„Estimez că aproximativ 70% din cele peste 200 de kilograme de minerale dintr-un vehicul electric trec prin China, dar variază în funcție de vehicul și producător. Este greu de stabilit o cifră definitivă”, a declarat Henry Sanderson, membru asociat la The Royal United Services Institute for Defence and Security.

China rafinează 68 % din cobaltul global, 65 % din nichel și 60 % din litiul necesar pentru bateriile mașinilor electrice.

Mineralele sunt utilizate în cantități mult mai mari în domeniul apărării. De exemplu, avionul de luptă F-35 conține peste 900 de kilograme de pământuri rare, potrivit Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale, cu sediul în Washington.

În ultimii doi ani, China și-a revizuit evaluarea asupra unei categorii mai largi de metale cunoscute sub denumirea de minerale critice. În vara anului 2023, a anunțat că va restricționa exporturile de galiu și germaniu, ambele utilizate în fabricarea cipurilor. Un an mai târziu, a impus restricții privind antimoniul, componentă importantă în industria de armament.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
150 afisari

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
*** National nu isi asuma continutul comentariilor si isi rezerva dreptul de a NU le publica sau de a le modera. Va rugam sa va exprimati opiniile folosind un limbaj respectuos si civilizat. ***
Introduceți aici numele dvs.

Zenville

Ultimele știri

proger