AcasăEconomieOrdinul UE, executat. Ridicarea deșeurilor, mai scumpă ca apa, canalizarea și gazele

Ordinul UE, executat. Ridicarea deșeurilor, mai scumpă ca apa, canalizarea și gazele

Românii au cele mai mari facturi la ridicarea gunoiului din întreaga Europă

Facturile pentru ridicarea deșeurilor menajere au explodat de la începutul acestui an, astfel că acestea au ajuns să fie mai mari ca cele de la apă și canalizare sau ca cele de la gaze. Reprezentanții asociațiilor de proprietari ne spun că scumpirea este o consecință a directivei europene privind economia circulară, despre care nimeni nu ne-a spus că presupune taxe în plus pentru români.

Tariful pentru ridicarea gunoiului a explodat pur și simplu, astfel că pentru cei care locuiesc la bloc, acesta a ajuns la 26 de lei de persoană. Reprezentanții asociațiilor de proprietari ne spun că facturile care vin la  asociații pentru ridicarea deșeurilor menajere le depășesc ca valoare pe cele pentru consumul de gaze și pe cele de la apă rece și canalizare, ceea ce este absurd.

”S-a introdus taxa pentru economia circulară, impusă prin Directiva UE, și nu ai cu cine să te cerți. O să ne spună că este lege, au aprobat și parlamentarii și trebuie să ne conformăm. Dar nimeni nu ne-a spus că asta presupune o nouă taxă pentru populație. La noi, în Timișoara, două luni de zile nici nu s-a facturat, pentru că s-au certat Agenția de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri cu firma de salubritate din cauza prețului, dar până la urmă a rămas tot tariful acela mare. Anul trecut, tariful pentru ridicarea gunoiului s-a scumpit de 4 ori în Timișoara. Iar acum iar s-a majorat și se va majora în continuare, pentru că o să vină să spună că s-a scumpit la groapa de gunoi, că s-a scumpit combustibilul, că au crescut salariile, bonurile de masă și tot așa”, ne-a declarat Petru Olariu, prim-vicepreședintele Ligii Habitat.

În Prahova, pentru activitatea de depozitare finală, tariful este de 104,80 lei/tonă, în timp ce taxa pentru economia circulară este de 160,00 lei/tonă. Cele mai mari taxe cuprinse în tariful pentru ridicarea gunoiului sunt pentru colectare separată reciclabile, pentru colectare separată deșeuri reziduale, pentru activitatea de tratare a deșeurilor și pentru colectarea separată a biodeșeurilor. La acestea se adaugă tariful  pentru activitatea de sortare, precum și tariful pentru activitatea de sortare a deșeurilor voluminoase.

Monopolul, instituționalizat de autorități

Conducerea Ligii Habitat acuză monopolul instituționalizat al firmelor de salubritate, astfel că, fără concurență în piață, prețurile merg doar în sus. În plus, nu există nicio autoritate în România la care să te poți plânge împotriva acestor operatori, care fac, pur și simplu, ce vor.

”De la ANPC ni s-a spus că nu au ce să ne facă pentru că asociațiile de proprietari ar fi persoane juridice. De la ANRSC nu avem nicio speranță, că de acolo se aprobă un singur operator pe zonă. Nu are cum să vină o altă firmă ca să scadă prețurile, pentru a fost anihilată orice concurență. Cum e și la apă sau la energie termică, tot monopol, că nu mai există concurență. La gunoi, operatorii nu primesc autorizație, pentru că, de exemplu, când se face caietul de sarcini, se face în așa fel încât exact ăla care trebuie să vină are utilajele cerute”, ne-a precizat Petru Olariu, prim-vicepreședintele Ligii Habitat.

Acesta mai arată că Agențiile de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri (ADID), care funcționează la nivelul județelor și sunt formate din primarii localităților, nu și-au dovedit eficiența. Și asta pentru că primarii orașelor mari au un singur vot, ca și primarii comunelor foarte mici și, chiar dacă votează împotriva unei decizii în adunarea generală, nu au nicio șansă, deși cotizația la ADID este proporțională cu numărul de locuitori. ”ADID este o struțo-cămilă. Totul este făcut în așa fel încât cetățeanul nu mai are nicio apărare”, a afirmat prim-vicepreședintele Ligii Habitat, Petru Olariu.

Penalizări la colectarea selectivă

Reprezentanții asociațiilor de proprietari semnalează și dublarea facturilor la gunoi atunci când se constată că nu s-a respectat, de către cetățeni, colectarea selectivă.

”E bătaie de joc. A apărut un act normativ anul trecut care spune că, dacă nu colectezi separat deșeurile, ți se impune până la de două ori tariful. ADID a aprobat deja de două ori tariful și atunci când a venit și ți-a pus eticheta roșie, plătești dublu pentru ridicarea gunoiului. Dacă vine cineva de pe stradă și aruncă o sticlă în pubela pentru deșeuri menajere, ne dublează tariful la toate asociațiile arondate la acea pubelă. Și nu ai cu cine să te cerți sau la cine să te plângi când te trezești cu facturile duble. Trebuie să mergi în instanță, dar cine are bani de avocați ca să meargă tot timpul la procese? Mai este Ordonanța 74, care încă nu a fost aplicată, dar în care scrie că vom plăti tarife în funcție de volumul deșeurilor. S-au ferit până acum să o aplice, pentru că asta înseamnă o altă dublare a facturilor. Probabil după alegeri va fi implementată”, ne-a mai spus Petru Olariu, prim-vicepreședintele Ligii Habitat.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.857 afisari

4 COMENTARII

  1. asa se întîmpla cînd intri într-o organizatie mafiota gen UE…ati votat ,platiti pretul

  2. Cat de curand UE in frunte cu Ursuleasa ne va impune si orarul/programul in care ai voie sa te cacsi si sa te 3,14si. Si noi stam ca boul pe coe si rumegam privind la poarta noua.

  3. Așa se întâmplă când ești slugă proastă și fără coloană…vin alți imbecili să-ți dicteze când și ce ai voie sa faci la tine in casă.

  4. Dacă continuă așa, o să încetez contractul cu RETIM și cu asta basta. Din gunoiul menajer fac compost, iar cel reciclabil îl duc la un punct de colectare din cele 4 și basta.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger