AcasăEconomieOperațiunea ”muniție pentru Ucraina”. Industria de apărare, trimisă să se împrumute la...

Operațiunea ”muniție pentru Ucraina”. Industria de apărare, trimisă să se împrumute la bănci

Pentru că bani la buget nu sunt, iar fondurile europene dedicate au fost înhățate tot de statele dezvoltate din UE, societățile din industria de apărare din România au fost nevoite să bată la porțile băncilor pentru împrumuturi. Comenzi mai sunt, de la firme străine, care cer muniție pentru Ucraina, însă marea problemă o reprezintă banii pentru investiții în tehnologie și linii de producție, ne spun sindicaliștii din sistem.

Sindicatele din industria de apărare susțin că singura modalitate rămasă pentru finanțarea sectorului o reprezintă creditele luate de la bănci, deși puține sunt societățile care pot lua împrumuturi, dat fiind că cele mai multe au datorii sau sunt pe pierderi. Ministerul Apărării Naționale are încheiate doar două contracte cu companiile românești, iar offset-ul nu mai funcționează deloc, în condițiile în care România cumpără armament din afară de sute de miliarde de dolari. Dacă doar 20% din aceste sume s-au întoarce ca investiții în liniile de producție ale societăților din industria de apărare, România ar avea o șansă să revină pe harta din acest sector. Până atunci, țări ca Bulgaria, Polonia și Cehia, care aplică offset și de 100%, sunt cu ani lumină înaintea noastră. ”Noi, pe fondurile europene, nu am intrat nici măcar în acele 13 miliarde de euro pe cercetare-dezvoltare produse noi, pentru că România nu mai are acum un institut de cercetare. S-a încercat la Romarm o încropire a unui centru de cercetare, dar nu s-a reușit. În momentul de față, societățile din industria de apărare se bazează doar pe credite de la bănci. Nenorocirea mare este că marea majoritate a companiilor din acest sector nu poate obține împrumuturi, din cauza faptului că societățile au datorii sau sunt pe pierderi. Sunt foarte puține care își permit să se împrumute ca să ducă producția mai departe. Ar mai fi posibilitatea ca Romarm să intervină să ajute și celelalte societăți și să facă împrumuturi, pentru că Romarm oricum câștigă comisioane la fiecare comandă”, ne-a declarat Constantin Bucuroiu, președintele Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare şi Aeronautică (ASIAA).

Comenzi de la firme străine

Avem societăți care, în momentul de față, merg la turație maximă, UPS Dragomirești, UM Cugir, Carfil Brașov, Tohani, Mija, ne spun sindicaliștii din această industrie, însă, dacă autoitățile nu se vor mișca rapid, Bulgaria, Cehia și Polonia vor fi tot timpul în fața noastră. ”Avem comenzi pe muniție atât pentru Ucraina, cât și pentru firme din SUA și din alte zone ale lumii. De la MApN comenzile sunt doar pe contractul de mentenanță cu Automecanica Moreni și un contract de muniție, lovitura de 20 mm, cu UPS Dragomirești. Problema cu MApN este cât de serios este articolul de lege care spune că obligația firmelor străine de la care face achiziția este să producă în România. Dar nu se respectă, din ceea ce vedem. Și cu Piranha, noi spunem că facem Piranha la București, dar noi nu facem decât integrare de producție. La 180 de oameni care fac integrarea de producție, dacă facem calculul, ies cam 5%, cu indulgență, din valoarea totală. Deci acesta este offset-ul. La contractul de un miliard de dolari cu coreenii, ar trebui să producă în România. Dar pe offset, 800 milioane de dolari se duc la coreeni, iar 200 milioane dolari vor veni în România pe niște lucruri mărunte care se vor face prin produsele pe care le livrează. Și iar ne-am păcălit”, ne-a precizat președintele ASIAA, Constantin Bucuroiu.

Piedici chiar de la directorul Romarm

Sindicaliștii din industria de apărare se plâng de faptul că Emanuel Ioana, directorul Romarm, pune piedici societăților, în loc să le sprijine. Aceștia i-au cerut minstrului Economiei, Radu Oprea, precum și premierului Marcel Ciolacu să-l schimbe din funcție pe acesta, pentru a debloca activitatea. ”Directorul Romarm nu face decât să blocheze documentațiile pentru împrumuturi la bănci, pentru investiții, pentru diverse programe, contracte, pe motiv că el trebuie să le studieze, că nu are încredere în subalternii lui, că el, personal, le citește până la 2 noaptea. Un asemenea director nu poate să fie la Romarm, pentru că, în prezent, dacă nu te miști foarte rapid, pierzi contractele. Culmea este că directorul Romarm este tânăr, iar noi ne pusesem speranța că vom vedea schimbări de mentalitate, însă a fost o mare dezamăgire. Au venit diverse firme străine care vor doar să ne pună piedici, negociind contracte exclusive, dar fără finalitate, doar ca să nu producem, atât de mare a ajuns să fie concurența. Cu o concurență atât de mare, România se află în dezavantaj, pentru că 34 de ani și-a distrus industria de armament, iar, din punct de vedere al dotărilor și al fluxurilor de producție, am rămas mult în urmă. Și dacă ne mai și dăm cu stângul în dreptul, cum face directorul Romarm acum, când ține un document urgent o lună de zile, pierdem tot”, ne-a mai spus Constantin Bucuroiu, președintele ASIAA.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
17.752 afisari

7 COMENTARII

  1. Deci mergeti pe pierdere de 35 de ani si vreti bani imprumut angajand circari ca directori.

  2. Sa mearga in linia intai toti copii de politicieni si masa si tacsu si tot neamu’ lor,
    EU DE LA VIATA DORESC SA NU MOR ….

  3. Fabricile din Romarm nu pot lua credite căci toate activele lor sunt gajate la bănci pt garantarea unor credite vechi și foarte vechi. Multe neplătite și fără șanse de a fi plătite atâta vreme cât armata romana nu a mai comandat un cartuș sau un proiectil de ani buni, iar exportul este inexistent.

  4. 🤣😂🤣 Vai de România ! Mai rău că ultima țară de mână a treia ! Ăștia da conducători (de la toate nivelurile ) ăștia da patrioți! Mai avem tupeul să vorbim de Ceaușescu că a făcut lucruri fără valoare.Pai ăștia dacă nu li se umple contul nu sunt în stare să le facă nici pe acelea ! Țara trebuie jefuită și când vor fi luați la întrebări toți vor da din umeri ! Și mai vorbim de unguri ,cehi,etc păi ăștia sunt departe nici măcar nu -i mai vedem cum ne fac cu mâna!🙆🙋

  5. cine dracu mai e si bucuroiu asta , un fost derbedeu de Moreni , lider de sindicat de peste 30 de ani , a ingropat industria de aparare iar acum se erijeaza ca fiind un ,,intelept,,si da lectii si sfaturi…………..in fapt e un batrinel la aproape 70 de ani identic cu Biden in gindire si miscari……. adica un senil ! asta are o loaza de copil fara serviciu si face loby pe la pesede sa ii gasesaca un job si sa il aranjeze in viata …..si voi si mai si…. il bagati in seama ! asta e treaba sindicatelor ? sa spuna ca ala e bun s-au nu ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger