AcasăEconomieOfensiva țărilor emergente. India poate depăși SUA!

Ofensiva țărilor emergente. India poate depăși SUA!

Schimbarea clasamentului puterilor economice globale

În timp ce Goldman Sachs preconizează că China va depăși SUA în jurul anului 2035 pentru a deveni cea mai mare economie din lume, India va depăși SUA până în 2075  – și  ar putea atinge acest obiectiv chiar mai repede dacă reușește să rezolve unele dintre obstacolele care o împiedică să își atingă potențialul maxim de creștere.

„Având în vedere rata actuală de creștere a Indiei și mai multe provocări cu care se confruntă SUA – inclusiv îmbătrânirea populației și lipsa forței de muncă calificate din țară – cred că India are șanse reale de a depăși SUA mai repede dacă tendințele sale pozitive persistă, iar provocările din SUA continuă să se intensifice”, spune Anirudh Damani, managing partner al Artha Venture Fund. “India ar putea foarte bine să devină cel mai mare producător și consumator de bunuri și servicii din lume.”

În prezent, India este a cincea cea mai mare economie la nivel mondial. Cu toate acestea, notează The National,  se dezvoltă într-un ritm rapid și, deși Banca Mondială a redus prognoza de creștere a țării pentru anul financiar curent, estimează că va fi cea mai rapidă economie majoră cu o creștere de 6,3%.

Privind mai departe, cu o populație de peste 1,4 miliarde de persoane, dintre care 66% au sub 35 de ani, Santanu Sengupta, economistul pentru India al Goldman Sachs research, spune că acest dividend demografic va fi un motor important al creșterii țării în următoarele decenii, într-o economie care este în mare parte determinată de consumul intern. Alți factori care, potrivit acestuia, vor contribui la accelerarea creșterii sunt investițiile de capital,  digitalizarea, bunurile de larg consum, infrastructura și serviciile financiare.

Totuși, India trebuie să facă față mai multor provocări care i-ar putea împiedica potențialul de creștere economică: inegalitatea socială, slăbirea pieței muncii,  corupția pe scară largă, abordarea tranziției energetice, educația și deficitiul de competențe.

author avatar
Radu Jacotă Redactor