AcasăEconomieOccidentul se înșeală cu privire la economia Chinei! Zvonurile unui colaps iminent...

Occidentul se înșeală cu privire la economia Chinei! Zvonurile unui colaps iminent – doar zvonuri

Dacă deschideți un ziar de afaceri occidental, veți ajunge la concluzia că economia chineză este pe punctul de a se prăbuși

Dacă deschideți un ziar de afaceri occidental, probabil că veți ajunge la concluzia că economia chineză merge prost, sau poate chiar este pe punctul de a se prăbuși.

Deși este adevărat că economia țării continuă să sufere de probleme structurale, această percepție nu este doar greșită, ci riscă să submineze credibilitatea publicațiilor anglofone și capacitatea factorilor de decizie politică de a lua decizii raționale.

Săptămâna trecută, datele privind prețurile din China au arătat o ușoară deflație, un aspect din care presa financiară occidentală a făcut haz de necaz: „Deflația din China se înrăutățește pe măsură ce presiunile economice cresc” sau „Scăderea prețurilor de consum din China se agravează, alimentând temerile legate de deflație”.

Deflația ușoară care are loc în China provine, într-adevăr, din problemele structurale ale economiei – în special din cauza faptului că se bazează prea mult pe cheltuielile de investiții și insuficient pe cheltuielile de consum. Dar, la un moment dat, presa negativă devine de-a dreptul înșelătoare.

Tot săptămâna trecută au fost publicate alte două informații care arată că economia chineză înregistrează o creștere solidă. Prima a venit de la sondajul privind indicele Caixin Services Purchasing Managers Index din sectorul privat, care a arătat o creștere mai puternică decât se aștepta chiar în sectorul în legătură cu care comentatorii pesimiști și-au exprimat îngrijorarea.

Interesant este că sondajele din sectorul privat privind sectorul serviciilor din China arată că acesta se extinde mai rapid decât studiile oficiale ale guvernului chinez, care au arătat o ușoară contracție în noiembrie.

Cei care îi acuză pe chinezi că inventează statistici economice ar face bine să explice de ce sondajele guvernamentale sunt mai conservatoare decât echivalentele lor din sectorul privat. Oricum ar fi privit, sectorul serviciilor din China se află acum în expansiune.

Apoi, există date privind exporturile chinezești: au crescut pentru prima dată în ultimele șapte luni. Nu este un veritabil boom economic, dar o expansiune în concordanță cu propriile proiecții ale FMI. Acestea arată că Beijingul își va atinge cu ușurință obiectivul de creștere de 5% în acest an.

Se pare că sancțiunile privind cipurile, conduse de americani, nu fac decât să preseze China să producă la nivel național tehnologia necesară și, astfel, să submineze competitivitatea jucătorilor occidentali tradiționali.

Economia chineză nu va mai crește în ritmuri galopante, așa cum a făcut-o în anii 2000 și 2010. Dar, la un moment dat, obsesia bearishness-ului obsesiv cu privire la China se discreditează.

Anul trecut, în cadrul unei conferințe, Fang Xinghai, vicepreședintele Comisiei de reglementare a valorilor mobiliare din China, a declarat: „Îi sfătuiesc pe investitorii internaționali să afle singuri ce se întâmplă cu adevărat în China și care este adevărata intenție a guvernului nostru. Nu citiți prea mult din presa internațională”. În replică, președintele UBS, Colm Kelleher, a declarat că el și colegii săi nu citesc presa occidentală pe această temă.

Cât timp mai pot continua ziarele financiare să împingă povestea lor negativă despre China fără să se discrediteze? Și mai important, pe cine anume cred  că ajută? Factorii de decizie politică beneficiază de pe urma unei bune informări, iar oamenii de afaceri care se implică efectiv în relația cu China se vor îndrepta rapid către alte surse de știri.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
410 afisari

3 COMENTARII

  1. „Zvonurile unui colaps iminent – doar zvonuri”
    Hai ca asta-i culmea, colapsul economiei chineze… Cum sa se intample asa ceva daca pe toate produsele de pe aceasta planeta scrie Made in China ???

  2. Chinejii asteapta de pe o zi pe alta sa cumpere lucruri pentru ca se ieftinesc pe zi ce trece. SUA a exportat mai mult decat China semestrul asta.

    • Stelica spune-ne si noua ce mai exporta SUA?
      Cand unul din 4 lucruri din lumea asta este fabricat in China cum ar putea SUA sa exporte mai mult ca China?
      Da-ne un exemplu de marfa ce mai produce SUA caci pana si armele si munitiile ce le mai vand la fraieri sunt ruginite, fabricate acum 40-50 de ani in urma.
      Daca esti asa de increzator in succesul SUA iti urez ca in viata ta sa nu ai parte decat de lucruri americane si de nici unul chinezesc.
      Suna a blestem, dar tu ai inceput-o.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger