Cauta

Occidentul s-a păcălit. China economisește miliarde de dolari în urma importurilor de petrol din țările sancționate

Statul chinez a cumpărat cantități record de țiței ieftin din Rusia, Iran și Venezuela

În acest an, China a obținut economii de aproape 10 miliarde de dolari prin achiziții record de petrol din țări aflate sub sancțiuni occidentale, potrivit calculelor Reuters, bazate pe date de la comercianți și companii de urmărire a navelor.

O consecință a sancțiunilor impuse de Statele Unite și de alte state asupra Rusiei, Iranului și Venezuelei a fost scăderea costurilor de import al petrolului pentru rafinăriile din China, principalul rival economic, care critică adesea astfel de sancțiuni „unilaterale”.

Importurile la prețuri mai mici au fost un beneficiu prin creșterea producției și a marjelor pentru al doilea cel mai mare consumator și rafinator de petrol din lume, în special pentru micii operatori independenți, și prin facilitarea exporturilor profitabile de motorină și benzină de către rafinăriile de stat, în condițiile în care China se confruntă cu dificultăți economice.

De asemenea, achiziţiile Chinei au reprezentat o salvare pentru veniturile autorităţilor de la Moscova, Teheran şi Caracas, ale căror economii au fost afectate de sancţiuni şi de scăderea investiţiilor.

În primele nouă luni din 2023, datele arată că importurile Chinei de ţiţei pe cale maritimă din Rusia, Iran, Venezuela au atins nivelul record de 2,765 milioane de barili pe zi (bpd).

Cele trei ţări au fost responsabile pentru un sfert din importurile statului chinez în perioada ianuarie-septembrie 2023, în creştere de la un nivel de aproximativ 21% în 2022 şi dublu faţă de nivelul de 12% în 2020.

Deşi economiile realizate sunt doar o fracţiune din factura de importuri petroliere a Chinei, ele sunt importante pentru rafinăriile independente „care sunt cumpărători oportunişti şi caută în mod activ chilipiruri”, a declarat Kang Wu, analist la S&P Global Commodity Insights.

În perioada ianuarie-septembrie 2023, Rusia a furnizat pe mare 1,3 milioane bpd ţiţei, iar China a importat de asemenea 800.000 bpd ţiţei rusesc de tip ESPO prin conducte. În această perioadă, livrările totale ale Rusiei au crescut cu peste 400.000 bpd faţă de anul trecut, Moscova redirecţionând exporturile petroliere din Europa în India şi China, pe fondul sancţiunilor.

În urma importurilor de petrol rusesc, China a economisit anul acesta 4,34 miliarde de dolari. Pentru importurile de petrol din Venezuela, China a economisit 1,17 miliarde de dolari(10 dolari pe baril, faţă de un preţ comparabil al sortimentului de ţiţei Colombian Castilla). Totodată, statul chinez a economisit 15 dolari pe baril (4,2 miliarde de dolari)pentru că a cumpărat ţiţei din Iran şi nu din Oman.

Ultimele stiri

  • Verdict al sindicaliștilor. Măsurile Guvernului vor închide industria de apărare
  • Polițiștii acuză MAI că vrea să le prelungească, pe șest, vârsta de pensionare
  • Ritualul neobișnuit al marelui portar argentinian Sergio Goycochea. „Era talismanul meu”
  • Bogdan Hossu: E o minciună că nu avem voie să producem energie pe cărbune. Termenul e 2034
  • Tarifele vamale ale Unchiului Sam. Care sunt scenariile posibile înainte de 9 iulie, termenul limită
  • Măsuri fiscale discutate de Guvern. Se fac noi calcule privind creșterea TVA: cote de 11% și 21%
  • Anunțul Barcelonei: „10” pentru Lamine Yamal!
  • Exodul milionarilor din Marea Britanie. Câți vor pleca în acest an
  • Deminarea Ucrainei, de la greblă la dronă
  • Statistici 2025: Aplicațiile de meditație în România – creștere, impact și rol pentru echilibrul mintal
  • Exit mobile version