AcasăEconomieOccidentul pierde războiul metalelor critice?

Occidentul pierde războiul metalelor critice?

Timp de decenii, guvernele din Occident au consumat materii prime ieftine din China, în timp ce Beijingul a investit masiv în minerit, rafinare și explorare

În timp ce se luptă pentru supremație în domeniul cipurilor semiconductoare și al tehnologiei ecologice, America și China au fost prinse într-un joc din ce în ce mai perturbator de război comercial tit-for-tat.

Au declanșat o panoplie de controale la export, tarife și liste negre una împotriva celeilalte și împotriva aliaților lor.

Cea mai recentă salvă vine de la Beijing

Începând cu 15 septembrie, China va impune controale la exportul de antimoniu –  un metal utilizat în muniția perforantă pentru blindate – și optica de precizie. Această măsură, potrivit FT, urmează restricțiilor aplicate anul trecut asupra livrărilor de germaniu și galiu, necesare pentru cipuri și comunicații militare.

China produce aproximativ 60 % din elementele de pământuri rare și prelucrează aproape 90 %. Beijingul invocă „securitatea națională” drept motiv pentru măsurile sale, însă controlul  asupra materiilor prime esențiale este, în ultimă instanță, pârghia asupra Washingtonului în războiul comercial.

Răspunsul Americii

Puterea Americii constă în blocarea exporturilor de tehnologii avansate de semiconductoare către China și în împiedicarea capacității producătorilor chinezi de a vinde pe piața sa.

Ciclul represaliilor a zdruncinat economiile lor și a încetinit creșterea și inovarea la nivel mondial. Adaptarea la noua eră a lanțurilor de aprovizionare fragmentate este necesară pentru a atenua consecințele economice.

Chină  domină mineritul,  rafinarea și explorarea

SUA și aliații lor au înființat inițiative precum Mineral Security pentru a îmbunătăți colaborarea în domeniul resurselor critice. Dar astfel de forumuri trebuie să treacă rapid de la dialog la acțiune.

Întreprinderile se tem că Beijingul va continua să adauge noi metale critice la restricțiile sale și sunt îngrijorate că producția de cipuri va suferi din cauza prețurilor mai mari și a lipsei inputurilor adecvate.

Intensificarea eforturilor de minerit și rafinare este esențială. China le domină pe amândouă, dar există încă rezerve semnificative de metale critice în afara țării care trebuie exploatate, inclusiv în vest.

Nyrstar, deținută de grupul de tranzacționare a mărfurilor Trafigura, consideră că o instalație de topire a zincului din Tennessee ar putea satisface 80% din cererea anuală de galiu și germaniu din SUA.

Dar guvernele occidentale trebuie să faciliteze funcționarea industriei. Volatilitatea prețurilor face ca extracția să fie riscantă, iar exporturile sub costurile din China sunt greu de contracarat.

Parteneriatele public-privat pot contribui la reducerea riscurilor proiectelor pentru metalele cele mai rare, în timp ce acordurile de preluare pe termen lung pot oferi siguranța cererii.

Timp de decenii, guvernele din Occident au consumat materii prime ieftine din China, în timp ce Beijingul a investit masiv în minerit, rafinare și explorare.

Ostilitatea economică dintre SUA și China evidențiază cât de lipsită de viziune a fost construirea unei dependențe față de un singur furnizor de metale esențiale. Puterea Chinei în acest sector pare de neatins.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
498 afisari

1 COMENTARIU

  1. Alloo, fizicochimicii, ia esplicati voi de ce atata diferenta de propietati la un element la altul chear si la alea apropiate pe tabela.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger