Cauta

Occidentul nu reușește să doboare Rusia lui Putin

Economia rusă a rezistat datorită extinderii legăturilor comerciale cu sudul global și intensificării investițiilor în producția internă

Rusia a rezistat sancțiunilor occidentale datorită   extinderii legăturilor comerciale cu sudul global și intensificării investițiilor în producția internă.

Într-un interviu acordat Financial Times, oligarhul Oleg Deripaska s-a declarat „surprins de rezistența Rusiei” în fața sancțiunilor occidentale despre care credea că vor împinge Kremlinul în faliment.

„Am fost surprins că afacerile private ar fi atât de flexibile. Eram mai mult sau mai puțin sigur că până la 30% din economie se va prăbuși, dar a fost mult mai puțin”, a precizat el. „Da, există cheltuieli de război și tot acest tip de subvenții și sprijin guvernamental, dar totuși este o încetinire surprinzător de mică. Economia privată a găsit calea de a funcționa și de a face acest lucru cu succes.”

O Rusie rezistentă, în ciuda faptului că a fost izolată de piețele globale și de lanțurile de aprovizionare, a fost un motiv de mândrie pentru președintele Vladimir Putin, care a declarat săptămâna trecută că „etapa de redresare a economiei rusești s-a încheiat” după ce „am reușit să învingem o presiune externă fără precedent”.

Rusia a fost lovită puternic în urma invaziei Ucainei, dar de atunci a reușit să evite sancțiunile G7 asupra marii majorități a exporturilor sale de petrol. FMI a estimat că produsul intern brut al Rusiei va crește cu 1,5% în acest an și cu 1,3% în 2024. Putin a fost mai optimist, prevăzând o creștere de 2,8% în acest an, mai mult decât dublul maximului prevăzut de propriul său cabinet în aprilie.

Comentariile lui Deripaska, fondatorul principalului producător de aluminiu Rusal și al companiei energetice mamă En+, indică o încredere tot mai mare în rândul elitei de la Moscova, care consideră că Rusia a ieșit relativ nevătămată, în ciuda sancțiunilor impuse de Occident.

Deripaska, cu o avere estimată la 2,5 miliarde de dolari, a fost unul dintre puținii oligarhi care care au oferit critici – deși cu prudență – la adresa invaziei în ruse în Ucraina în primele luni de la desfășurarea „operțiunii speciale”

Deși a susținut că nu vede „nicio valoare” în conflict, și-a atenuat declarațiile anti-război mai recent, pe fondul presiunii tot mai mari asupra oamenilor de afaceri ruși de a plăti mai multe taxe și, în unele cazuri, de a-și ceda activele statului.

Alelurile sale pentru „negocieri reale” au fost respinse categoric de Kiev, pe motiv  că ar legitima câștigurile teritoriale ale Rusiei.

Indiferent de considerațiile lui Deripaska, Rusia își extinde relațiile cu parteneri strategici. Comerțul cu China a crescut cu 32% în primele opt luni ale acestui an, ajungând la 155 de miliarde de dolari, în timp ce comerțul cu India s-a triplat în primul semestru, la 33 de miliarde de dolari, potrivit agenției de presă de stat RIA Novosti.

Ultimele stiri

  • Breaking news: Ebrahim Raisi, președintele Iranului, a murit în accidentul de elicopter! (VIDEO)
  • Poza Zilei
  • Horoscop 20 mai 2024 – Veți obține ceea ce doriți dacă vă folosiți seducția
  • Alege ce citești
  • USR – și falimentul este garantat!
  • SUA și China, pe cale să înceapă „decuplarea”?
  • Revoluția engleză anti-VAR se propagă în Europa?!
  • Ce înseamnă să te pui cu Rusia. Băncile occidentale trag ponoasele
  • „Bogăția discretă”: strategia menită să evite ochii curioși
  • Sancțiunile sunt doar pentru fraieri. Companiile din UE se îmbogățesc din afacerile cu Rusia
  • Exit mobile version