AcasăEconomieOccidentul nu pupă țiței rusesc la prețuri plafonate

Occidentul nu pupă țiței rusesc la prețuri plafonate

Vicepremierul rus Alexander Novak tocmai a avertizat că Rusia nu va vinde țiței sau produse petroliere țărilor care implementează un plafon de preț.

În schimb, Rusia își va redirecționa aprovizionarea cu petrol către „partenerii orientați spre piață sau va reduce producția”.

Prin urmare, Novak a reiterat poziția Mosovei în condițiile în care națiunile G7 –  Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, SUA, Canada, Japonia – își propun să anunţe miercuri la ce nivel vor stabili un plafon de preţ pentru ţiţeiul rusesc.

Plafonarea, care este susținută și de Uniunea Europeană, ar interzice companiilor să furnizeze servicii, inclusiv transport maritim și asigurări, transporturilor de petrol rusești oriunde în lume, cu excepția cazului în care este vândut sub pragul convenit.

UE intenţionează să interzică din 5 decembrie importurile de ţiţei rusesc transportat pe mare şi achiziţiile de produse petroliere din 5 februarie. SUA şi Marea Britanie au transmis companiilor lor că vor beneficia de o perioadă de graţie, până în 19 ianuarie, pentru a primi navele ruseşti de transport, cu condiţia ca marfa să fi fost încărcată înainte de intrarea în vigoare a plafonării.

Plafonul de preț va duce la o scădere a investițiilor „și la un deficit potențial al aprovizionării cu petrol și al oricărei mărfuri în care se aplică un astfel de mecanism”, a spus Novak, citat de Bloomberg.

În prezent, prețul petrolului este la minimul ultimelor 10 luni. Cotația barilului a pierdut tot ce a câștigat la începutul acestui trimestru, când OPEC și aliații, inclusiv Rusia, au convenit să reducă producția cu 2 milioane de barili pe zi.

Rusia ar putea avea dificultăți în a găsi noi piețe pentru petrolul său după intrarea în vigoare a interdicției europene, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie. Ar putea pierde aproape 2 milioane de barili pe zi din producție până la sfârșitul lunii martie, comparativ cu nivelurile de dinainte de război, și să pompeze în medie doar 9,6 milioane de barili pe zi anul viitor.

Pe de altă parte, analiștii de la Goldman Sachs și UBS estimează că limitarea exporturilor rusești vor afecta rezervele de petrol, care ar urma să se reducă la sfârșitul acestui an, odată cu scăderea producției OPEC+ și a depozitelor strategice ale SUA.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
376 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger