AcasăEconomieOccidentul evită energia rusă. Asia o primește cu brațele deschise

Occidentul evită energia rusă. Asia o primește cu brațele deschise

În timp ce țările din Asia se străduiesc să se asigure că au suficient cărbune, gaz și păcură rusă, evitate de Occident, energia rusă pare din ce în ce mai atractivă.

Ceea ce a început ca un impuls din partea Kremlinului pentru a-și finanța invazia din Ucraina s-a transformat acum într-o dependență din partea economiilor asiatice, pentru a se  asigura că generatoarele lor de energie sunt aprovizionate cu suficient combustibil.

Exporturile rusești  de cărbune  și gaze naturale către Asia, cei doi combustibili cel mai des utilizați pentru producerea de electricitate, au crescut semnificativ în acest an, arată cifrele firmei de informații Kpler.

Volumele de cărbune au sărit brusc la 7,46 milioane de tone în aprilie, cu aproximativ o treime mai mult decât anul trecut. Transporturile de gaz natural lichefiat au crescut, de asemenea, în ultimele luni, după ce prețurile s-au retras de la maximele record care făcuseră combustibilul inaccesibil pentru multe națiuni mai sărace. Între timp, importurile asiatice de păcură rusească au înregistrat recorduri în martie și aprilie.

Prim-ministrul vietnamez a avertizat că luna aceasta vor exista penurii de energie electrică, în timp ce Myanmar se confruntă cu pene de curent din ce în ce mai grave.În India, cererea de energie termică va fi probabil satisfăcută în mare parte de cărbune, a declarat Aniket Autade, analist pentru Rystad Energy.

China și India – cei mai entuziaști cumpărători de petrol rusesc la preț redus – importă din ce în e mai mult mai mult cărbune, gaz și păcură.

Coreea de Sud, Vietnamul, Malaezia și Sri Lanka sunt alți cumpărători importanți. Bangladesh, Pakistan și Sri Lanka vor importa mai mult păcură rusească pentru generarea de energie, potrivit lui Emma Li, analist la Vortexa. De asemenea, Orientul Mijlociu și-a mărit recent importurile.

Chiar și Japonia, un aliat apropiat al SUA și, prin urmare, reticent în ceea ce privește creșterea importurilor din Rusia, ar putea extinde achizițiile în limitele contractuale, mai ales GNL, “deoarece este mai rentabil decât cumpărarea pe piața spot”, a explicat  Chris Wilkinson, analist senior pentru surse regenerabile la Rystad.

Pentru John Driscoll, directorul JTD Energy Services, națiunile asiatice nu vor renunțat la un „contract bun” cu Rusia. Nu își permit să spună „nu” la energie ieftină –  este o miză care depășește sancțiunile occidentale.

 

 

 

author avatar
Radu Jacotă
751 afisari

5 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger