AcasăEconomieOccidentul e neputincios. China și Rusia, un comerț win-win

Occidentul e neputincios. China și Rusia, un comerț win-win

Firmele chineze joacă un rol din ce în ce mai important în suplimentarea economiei rusești și în creșterea capacităților sale militare

Firmele chineze joacă un rol din ce în ce mai important în suplimentarea economiei rusești aflate în dificultate și în creșterea capacităților sale militare, inclusiv prin intermediul comerțului cu bunuri destinate utilizării pe câmpul de luptă din Ucraina.

Datele vamale rusești înregistrate până în august 2023 indică importul continuu de drone, căști, veste și echipamente de comunicații din China, oferind o linie de salvare pentru războiul de uzură de peste 18 luni al președintelui Vladimir Putin și o cale lucrativă pentru companiile chineze.

În același timp, apariția unor exporturi chinezești mai puțin documentate care sunt aparent pentru uz civil, inclusiv vehicule, echipamente de construcții și materiale sintetice, oferă sprijin direct și indirect pentru eforturile de război ale Rusiei, potrivit unei alize CNBC.

„Cred că nu există nicio îndoială că autoritățile chineze sunt conștiente de fluxurile comerciale. Acestea sunt suficient de mari încât nu ar putea continua fără acordul guvernului chinez”, a declarat Mark Cancian, consilier senior la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, un think tank cu sediul la Washington.

Săptămâna trecută, ministrul chinez de externe Wang Yi a confirmat continuarea cooperării comerciale a Chinei cu Rusia înainte de o întâlnire planificată între președintele rus Vladimir Putin și liderul chinez Xi Jinping în octombrie.

În iulie, serviciile de informații americane au susținut că China „a devenit un sprijin din ce în ce mai important pentru Rusia în efortul său de război, furnizând probabil Moscovei tehnologie cheie și echipamente cu dublă utilizare folosite în Ucraina”.

Printre exemplele de bunuri furnizate se numără echipamente de navigație, tehnologie de bruiaj și piese pentru avioane de luptă.

Într-adevăr, Kievul a raportat că trupele sale găsesc din ce în ce mai multe componente chinezești în armele folosite de armata rusă începând cu aprilie 2023 – în aceeași lună în care Putin și Li Shangfu, ministrul chinez al apărării de la acea vreme, au reiterat „parteneriatul fără limite” al țărilor lor.

Comerțul bilateral total dintre Rusia și China a atins un nivel record de 190 de miliarde de dolari în 2022, în creștere cu 30% față de 2021. În primele șapte luni din acest an, cifra a ajuns la 134 miliarde de dolari.

China reprezintă acum aproximativ jumătate (45%-50%) din importurile Rusiei, față de un sfert înainte de război, potrivit estimărilor Institutului pentru economii emergente al Băncii Finlandei. Include comerțul cu așa-numitele articole și tehnologii cu dublă utilizare – bunuri cu aplicații atât civile, cât și militare, cum ar fi dronele și microcipurile.

În 2022, China a vândut Rusiei semiconductori în valoare de peste 500 de milioane de dolari, în creștere de la 200 de milioane de dolari în 2021. În același timp, China a vândut drone în valoare de peste 12 milioane de dolari până în martie 2023.

Dronele produse de multinaționala chineză SZ DJI Technology au fost înregistrate în Rusia în volume nespecificate în diverse ocazii între septembrie 2022 și ianuarie 2023 – importurile provenind atât direct de la companie, cât și indirect de la exportatori chinezi, inclusiv Autel Robotics și Iflight Technology cu sediul în Shenzhen.

Occidenul neputincios nu are cum să oprescă fluxurile comerciale între China și Rusia – și nici nu ar risca o astfel de manevră. Beijingul poate monta rapid un război comercial de care va beneficia în continuare războiul lui Putin.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
458 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger