AcasăEconomieOccidentul, contributor la visteria Rusiei. Profit să iasă!

Occidentul, contributor la visteria Rusiei. Profit să iasă!

Companiile occidentale produc echipamente cu dublă utilizare, supuse sancțiunilor, dar folosite în rachetele rusești Kalibr, dronele Orlan și elicopterele Ka-52

Ca de obicei, Uniunea Europeană se face de râs: acuză  mai mult de o duzină de companii chineze pe motiv că ar furniza tehnologie critică pentru a echipa mașina de război a Rusiei în Ucraina.

Dar cum rămâne cu companiile occidentale care produc echipamente cu dublă utilizare, supuse sancțiunilor, dar folosite în rachetele rusești Kalibr, dronele Orlan și elicopterele Ka-52 „Alligator”?

Printre aceste companii, potrivit unui raport al Școlii de Economie din Kiev, preluat de Politico, se numără giganți americani: Intel, Analog Devices, AMD, Texas Instruments și IBM.

Importurile rusești de microelectronică, sisteme de navigație și alte piese critice care fac obiectul sancțiunilor au revenit aproape de nivelurile de dinainte de război, cu o rată lunară de 900 de milioane de dolari în primele nouă luni ale acestui an.

Dacă Occidentul devine un contributor la visteria Rusiei, se ridică întrebarea dacă nu cumva, în timp ce UE se străduiește să prezinte un al 12-lea pachet de sancțiuni la timp pentru summitul liderilor de joi, blocul servește încă un studiu de caz pentru definiția nebuniei atribuită adesea lui Albert Einstein: a face același lucru din nou și din nou și a aștepta un rezultat diferit.

Intel, răspunzând la o solicitare de comentarii, a declarat că a suspendat toate livrările către Rusia și Belarus, respectând sancțiunile și controalele la export împotriva ambelor țări, emise de SUA și aliații săi.

Dar lanțul echipamentelor occidentale cu destinația Rusia implică o serie de intermediari sau așa numitele companii -fantomă care se sustrag controalelor la export.

Firmele din UE nu se numără printre principalii producători de tehnologie critică vândută Rusiei, dar întreprinderile europene se confruntă cu un control din ce în ce mai strict în ceea ce privește furnizarea de utilaje și piese de schimb – adesea prin intermediul unor țări terțe precum Kazahstan, care au înregistrat creșteri suspecte ale importurilor.

Aplicarea sancțiunilor ține de fiecare țară membră în parte. Apoi, mai există țări precum Austria, cu legături solide de afaceri cu Rusia. Și Turcia, membru NATO.

În ciuda dovezilor privind încălcările pe scară largă, doar câteva cazuri de sancțiuni sunt urmărite de autoritățile UE de aplicare a legii. Printre acestea, procurorii germani au obținut arestarea unui om de afaceri suspectat că a furnizat strunguri de precizie pentru două companii rusești care produc puști cu lunetă. Un ac în carul cu fân.

Magnații ruși nu sunt împiedicați să investească în diferite proiecte imobiliare de lux în Spania, Franța și neutra Elveție.

Iar atunci când Consiliul European îi sancționează pe liderii de afaceri ruși suspectați de complicitate cu regimul Putin, se bazează adesea pe dovezi neglijente, ceea ce face ca deciziile să fie ușor de contestat în instanță.

Între timp, aproape 1.600 de multinaționale occidentale continuă să facă afaceri în Rusia. Profit să iasă!

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.202 afisari

1 COMENTARIU

  1. Bine fac… Sa te sinucizi din solidaritate cu cineva (in cazul de fata Ukraina) e nebunie curata!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger