AcasăEconomieOccidentalii ne pun genunchiul pe grumaz: de ce nu ne mai lasă...

Occidentalii ne pun genunchiul pe grumaz: de ce nu ne mai lasă să săpăm după propriile noastre gaze naturale!

gaze naturale marea neagraRomânia sperie Rusia cu proiectul Neptun Deep: investiţie de 16 miliarde de euro şi locuri de muncă. Cum se va schimba ţara noastră?

Lovitură puternică pentru economia României. Într-un final, şi pentru buzunarul fiecărui român. Ni se răpeşte posibilitatea de a săpa după propriile noastre gaze naturale.

Cum? Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), la care România se pregăteşte să adere, recomandă statului nostru să nu mai concesioneze perimetre noi de explorare de zăcăminte de gaze naturale, din raţiuni climatice.

Ciolacu, disperat să adere la OCDE

Aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) este, potrivit premierului Marcel Ciolacu, principalul nostru proiect de țară.

„Pentru România, aderarea la OCDE este principalul proiect de țară, un proiect pe care îl tratăm cu deplină responsabilitate și angajament. În mentalul societății au rămas fixate obiective precum aderarea la Uniunea Europeană, NATO sau Schengen.

Dar este datoria noastră să le spunem oamenilor că aderarea la OCDE va însemna o viață mai bună pentru fiecare român, dar și investiții mai multe, vizibilitate crescută a țării noastre pe harta economică internațională și o administrație mai performantă.

De aceea, vom trata cu maximă seriozitate toate aceste recomandări„, a declarat Marcel Ciolacu.

Ce înseamnă Neptun Deep

Astfel, în studiu se menţionează că autorităţile de la Bucureşti planifică intrarea rapidă în exploatare a concesiunii offshore de gaze naturale Neptun Deep din Marea Neagră, inclusiv pentru reducerea dependenţei de importuri şi pentru creşterea securităţii energetice.

Se aşteaptă ca gazul din Neptun Deep să intre pe piaţă în 2026 şi să majoreze producţia de gaze a României mult peste necesarul său intern. În consecinţă, România se va poziţiona ca o alternativă la Rusia în ceea ce priveşte aprovizionarea cu gaze a regiunii”, se spune în document.

Poziţia oficială a României, bazată pe estimări privind consumul viitor, este însă diferită. Directorul general al operatorului naţional de transport Transgaz, Ion Sterian, declara vara trecută că cererea de gaze a României se va dubla şi că nici gazele din Marea Neagră nu vor fi suficiente pentru satisfacerea consumului intern în orizontul 2027-2028.

De ce să nu mai explorăm noi zăcăminte?

O astfel de interdicţie a fost implementată deja în Danemarca, Franţa şi Irlanda.

Astfel de interdicţii pot semnala un angajament în direcţia renunţării la combustibilii fosili şi asumării de obiective de luptă împotriva schimbărilor climatice.

Ele sunt în linie cu evaluarea Agenţiei Internaţionale pentru Energie potrivit căreia, într-un scenariu de neutralitate climatică, nu mai este nevoie de nici un proiect pe termen lung de exploatare de ţiţei şi gaze”, arată OECD.

author avatar
Andrei Ștefan