Cauta

Oamenii de afaceri dau de pământ cu decarbonizarea. Industria s-a oprit!

Decarbonizarea îngroapă Europa

Fizica și chimia arată că este imposibil să decarbonizăm, a atras atenția Ștefan Vuza, președintele executiv al combinatului chimic Chimcomplex Borzeşti, la o conferință dedicată pieței de energie. Acesta a arătat că totul se decide la Bruxelles și că se merge pe o cale greșită, care a închis, aproape în totalitate, industria europeană. Totodată, acesta a semnalat că utilizarea hidrogenului nu este sustenabilă, nici ca preț, nici ca siguranță.

Omul de afaceri Ștefan Vuza, preşedinte executiv şi acţionar majoritar indirect al Chimcomplex Borzeşti, a dat efectiv de pământ cu aberația decarbonizării, arătând că aceasta este imposibilă, din punct de vedere fizic și chimic.

”Nu putem grăbi și nu putem face nimic cum doresc politicienii cu decarbonizarea. Este imposibil. Fizica și chimia arată că este imposibil să decarbonizăm. De asta 74 de chimiștii s-au întâlnit la Anvers și au făcut acea declarație către Ursula von der Leyen, arătând că ceea ce dorește Comisia Europeană este imposibil, nu poate să facă nimeni. Fără molecula de CO2 moare toată planeta. Sunt unii care promovează, le place cum sună, însă trebuie să ne poziționăm corect. Premierul Belgiei a declarat că decarbonizarea va continua, dar fără dezindustrializare. Ori ce s-a început acum este un dezastru total”, a afirmat Ștefan Vuza. Acesta a amintit că, în urmă cu un an, la o altă conferință, semnala că economia românească poate fi comparată cu Titanicul, că apa a intrat în zona motoarelor și nu urmează decât să ne scufundăm.

”Spunea ministrul Mediului că nu mai poluăm. Nu poluăm pentru că s-a oprit industria, nu că noi, dacă am funcționa, nu am emite aceleași molecule de CO2. Toată chimia merge la jumătate, toată metalurgia merge la jumătate. Am fost zilele trecute la directorul general al Romgaz care mi-a spus că am ajuns să consumăm 33 de milioane de mc de gaz pe zi, iar anul trecut consumam 60 de milioane de mc. Totul vine de la energia scumpă, de 3 ori mai scumpă astăzi, iar acum doi ani, de 10 ori mai scumpă față de SUA, țările arabe, China și Rusia”, a spus Ștefan Vuza, președintele executiv al Chimcomplex Borzeşti.

Totul se decide la Bruxelles

Omul de afaceri a mai arătat că, deși sunt 10 studii care arată că Antarctica se topește, aceasta s-a extins, de fapt, cu 5.500 de km, subliniind necesitatea de a ne informa din mai multe surse. În România, nu avem de ales, că totul se decide la Bruxelles și este greșit, a spus Ștefan Vuza.

”Nu putem avea industrie în continuare cu prețuri de 3 ori mai mari la energie sau de 4 ori mai mari la gaze. Toate vor cădea ca într-un joc de domino. Întâi industria chimică și metalurgică, pentru că nu sunt competitive față de produsele din import. China exportă de 3 ori mai mult, iar SUA exportă cu 230% mai multe chimicale în Europa, unde toate fabricile s-au oprit. 7 fabrici numai în decembrie anul trecut, cu 75.000 de oameni. De ce? Pentru că ne-am dus cu toții să facem energie verde. Da, e bine, dar să facă și ceilalți, cu care intri în competiție, că altfel industria ta moare. E doar o chestiune de 2 până la 5 ani până când toate produsele vor veni din import. Mașina electrică vine în momentul ăsta din China cu 25.000 de euro și niciun producător din Europa nu poate să o facă sub 70.000 de euro. Toată industria de hârtie e oprită, toată industria de geamuri, de volane, de orice, pentru că în China curentul este de 3 ori mai ieftin și gazul este de 4 ori mai ieftin. Când vom ajunge ca toate produsele să vină din afară atunci vor suferi și cei care acum raportează cifre bune”, a declarat Ștefan Vuza. Acesta s-a întrebat de ce profesorii universitari nu ies să spună că așa-zisa creștere economică este pe bază de inflație, pentru că prețurile au crescut cu 40%.

Hidrogenul, mort din fașă

Blocul european este condus prost, consideră Ștefan Vuza, care semnalează că hidrogenul nu o să aibă nicio șansă. ”Noi suntem specialiști în hidrogen, producem la Vâlcea de 50 de ani, Institutul Național de Petrochimie este acolo. Știm că nu este rentabil hidrogenul. Și îi auzim pe toți că spun că vor face. Da, dar cum? A fost o licitație, am câștigat-o, s-a anulat licitația și, la a doua licitație, noi am fost excluși. Asta e, o să contestăm, nu asta e important. Ne-am uitat la câștigători. Nimeni nu va face hidrogen. Să vă spun că este de 8 ori mai exploziv decât gazul și îl fac într-un sat dintr-o comună? O singură scânteie și nu mai este comuna aia acolo cu totul. Proiectele de hidrogen niciunul nu va ajunge la final, cu excepția companiei care își face hidrogen pentru propriul său uz. E bine că ia bani europeni, în loc să-și facă investiții din capitalul propriu, și face hidrogen pe care îl bagă în benzină să fie mai verde”, a mai precizat Ștefan Vuza, președintele executiv al Chimcomplex Borzești.

Ultimele stiri

  • De ce China câștigă cursa armelor. Povestea unui “geniu incontestabil”
  • Sustenabilitatea, tema dezbătută de Ziua Mondială a Metrologiei
  • Cea mai mare economie din lume nu se descurcă fără migranți
  • Alina Gorghiu mai este și refuzată. Malta a decis să respingă cererea de extrădare a prințului Paul
  • Cea mai bună alegere din Europa pentru investitorii financiari
  • BREAKING NEWS. Mandat de arestare pe numele premierului israelian Benjamin Netanyahu
  • Răzvan Lucescu – titlul de campion cu cel mai înalt grad de dificultate
  • Primarul Capitalei, Nicuşor Dan: „Am nenumărate lucruri pe care mi le reproşez” – VIDEO
  • Anunț de presă PĂSTRĂVUL DIN ȚARA TA COOPERATIVĂ AGRICOLĂ (1)
  • Anunț de presă PĂSTRĂVUL DIN ȚARA TA COOPERATIVĂ AGRICOLĂ (2)
  • Exit mobile version