AcasăEconomieO țicneală: marea teorie a conspirației euro

O țicneală: marea teorie a conspirației euro

O teorie a conspirației se răspândește în Europa. Nu are legătură cu “reptilienii”, ci mai degrabă cu așa numita dictatură digitală. Cei care o cred sunt tocmai cei mai manipulați.

Marc Friedrich, un autor de bestselleruri financiare în vârstă de 47 de ani, avertizează cu privire la microcipurile implantate sub pielea oamenilor și pentru care Jörg Meuthen, membru al Parlamentului European, evocă spectrul supravegherii guvernamentale secrete. Deja au avut loc mitinguri publice în Amsterdam, notează Politico.

Este vorba despre o versiune digitală a monedei euro pe care Banca Centrală Europeană speră să o introducă în 2026. La ultima numărătoare, doar aproximativ o treime din populația Europei a auzit de ea, ca să nu mai vorbim de a o înțelege.

Friedrich și-a făcut un nume în ceea ce privește monedele digitale pe YouTube, unde videoclipurile sale au adunat peste 350.000 de abonați. Pentru el, este vorba de teamă reală cu privire la direcția în care se îndreaptă lumea. Un euro digital ar fi ” instrumentul perfect pentru supraveghere și pentru o dictatură digitală.”

În mod evident, planul BCE nu include punerea de cipuri sub pielea oamenilor. Dar țicneala se răspândește.

Potrivit psihologilor, multe dintre aceleași grupuri care s-au asociat cu opiniile non-mainstream în timpul pandemiei s-au atașat și de această problemă. Întrebarea care se pune este de ce.

Deși nu există o modalitate ușoară de a decide unde se termină criticile legitime și unde încep teoriile conspirației – motive pentru a se opune unui euro digital continuă să fie prezentate – este demn de remarcat faptul că un subiect de nișă a devenit un paratrăsnet pentru oamenii care au devenit din ce în ce mai agitați de astfel de lucruri.

Ceva s-a schimbat în timpul pandemiei.Conspirațiile legate de Covid au acționat ca un drog de acces la alte teorii, arată un  studiu publicat în octombrie anul trecut în revista științifică Plos One.

“Euro digital este ideal pentru persoanele care se tem că cei care conduc au intenții răuvoitoare”, a declarat Granados Samayoa, coordonatorul studiului.

Aceasta este o opinie împărtășită de Peter Ditto, profesor de psihologie la Universitatea din California și specialist în gândirea conspirativă politică, care a sugerat că tumultul din ultimii ani a contribuit la o nouă eră a vechilor teorii. Chiar și lăsând la o parte pandemia, criza financiară, președinția americană a lui Donald Trump, Brexit și invazia Rusiei în Ucraina au dat peste cap multe certitudini vechi.

Când oamenii simt că trăiesc vremuri „haotice din punct de vedere politic”, teoriile conspirației înfloresc.

Factorii de decizie politică insistă asupra faptului că unul dintre beneficiile monedei euro digitale și ale altor așa-numite CBDC (monede digitale ale băncii centrale), cum ar fi cele lansate în Marea Britanie, SUA și Rusia, este acela de a asigura existența unei forme de numerar digital susținute de stat.

Legislația care să permită introducerea euro digital va fi prezentată în lunile următoare la Bruxelles. Comisarul european pentru finanțe, Mairead McGuinness, i-a îndemnat deja pe deputați să renunțe la retorica „Big Brother”, în timp ce Comisia Europeană a prezentat caracteristicile de proiectare care, în opinia sa, vor proteja confidențialitatea plăților și a propus legi care ar obliga comercianții cu amănuntul să accepte în continuare numerar.

Pe măsură ce oamenii decid că adevăratele motive pentru monedele digitale ar putea fi mai sinistre decât par la prima vedere – iar politicienii își dau seama că încurajarea lor poate fi un câștig de voturi – autorităților le va fi mai greu să convingă publicul că vor proteja viața privată și vor garanta utilizarea numerarului.

Una dintre cele mai mari îngrijorări ale celor care cred în conspirația- respinsă în mod categoric de guverne și de băncile centrale – este că monedele digitale vor permite statului să restricționeze ceea ce pot cumpăra oamenii.

În Europa, aceste acuzații se referă adesea la carne sau combustibil, ca modalitate de a controla obezitatea sau schimbările climatice. În SUA, politicienii populiști susțin că anumite sectoare ale societății ar putea fi împiedicate să cumpere arme.

author avatar
Radu Jacotă Redactor