AcasăEconomieO țicneală: marea teorie a conspirației euro

O țicneală: marea teorie a conspirației euro

O teorie a conspirației se răspândește în Europa. Nu are legătură cu “reptilienii”, ci mai degrabă cu așa numita dictatură digitală. Cei care o cred sunt tocmai cei mai manipulați.

Marc Friedrich, un autor de bestselleruri financiare în vârstă de 47 de ani, avertizează cu privire la microcipurile implantate sub pielea oamenilor și pentru care Jörg Meuthen, membru al Parlamentului European, evocă spectrul supravegherii guvernamentale secrete. Deja au avut loc mitinguri publice în Amsterdam, notează Politico.

Este vorba despre o versiune digitală a monedei euro pe care Banca Centrală Europeană speră să o introducă în 2026. La ultima numărătoare, doar aproximativ o treime din populația Europei a auzit de ea, ca să nu mai vorbim de a o înțelege.

Friedrich și-a făcut un nume în ceea ce privește monedele digitale pe YouTube, unde videoclipurile sale au adunat peste 350.000 de abonați. Pentru el, este vorba de teamă reală cu privire la direcția în care se îndreaptă lumea. Un euro digital ar fi ” instrumentul perfect pentru supraveghere și pentru o dictatură digitală.”

În mod evident, planul BCE nu include punerea de cipuri sub pielea oamenilor. Dar țicneala se răspândește.

Potrivit psihologilor, multe dintre aceleași grupuri care s-au asociat cu opiniile non-mainstream în timpul pandemiei s-au atașat și de această problemă. Întrebarea care se pune este de ce.

Deși nu există o modalitate ușoară de a decide unde se termină criticile legitime și unde încep teoriile conspirației – motive pentru a se opune unui euro digital continuă să fie prezentate – este demn de remarcat faptul că un subiect de nișă a devenit un paratrăsnet pentru oamenii care au devenit din ce în ce mai agitați de astfel de lucruri.

Ceva s-a schimbat în timpul pandemiei.Conspirațiile legate de Covid au acționat ca un drog de acces la alte teorii, arată un  studiu publicat în octombrie anul trecut în revista științifică Plos One.

“Euro digital este ideal pentru persoanele care se tem că cei care conduc au intenții răuvoitoare”, a declarat Granados Samayoa, coordonatorul studiului.

Aceasta este o opinie împărtășită de Peter Ditto, profesor de psihologie la Universitatea din California și specialist în gândirea conspirativă politică, care a sugerat că tumultul din ultimii ani a contribuit la o nouă eră a vechilor teorii. Chiar și lăsând la o parte pandemia, criza financiară, președinția americană a lui Donald Trump, Brexit și invazia Rusiei în Ucraina au dat peste cap multe certitudini vechi.

Când oamenii simt că trăiesc vremuri „haotice din punct de vedere politic”, teoriile conspirației înfloresc.

Factorii de decizie politică insistă asupra faptului că unul dintre beneficiile monedei euro digitale și ale altor așa-numite CBDC (monede digitale ale băncii centrale), cum ar fi cele lansate în Marea Britanie, SUA și Rusia, este acela de a asigura existența unei forme de numerar digital susținute de stat.

Legislația care să permită introducerea euro digital va fi prezentată în lunile următoare la Bruxelles. Comisarul european pentru finanțe, Mairead McGuinness, i-a îndemnat deja pe deputați să renunțe la retorica „Big Brother”, în timp ce Comisia Europeană a prezentat caracteristicile de proiectare care, în opinia sa, vor proteja confidențialitatea plăților și a propus legi care ar obliga comercianții cu amănuntul să accepte în continuare numerar.

Pe măsură ce oamenii decid că adevăratele motive pentru monedele digitale ar putea fi mai sinistre decât par la prima vedere – iar politicienii își dau seama că încurajarea lor poate fi un câștig de voturi – autorităților le va fi mai greu să convingă publicul că vor proteja viața privată și vor garanta utilizarea numerarului.

Una dintre cele mai mari îngrijorări ale celor care cred în conspirația- respinsă în mod categoric de guverne și de băncile centrale – este că monedele digitale vor permite statului să restricționeze ceea ce pot cumpăra oamenii.

În Europa, aceste acuzații se referă adesea la carne sau combustibil, ca modalitate de a controla obezitatea sau schimbările climatice. În SUA, politicienii populiști susțin că anumite sectoare ale societății ar putea fi împiedicate să cumpere arme.

813 afisari

11 COMENTARII

 1. euro digital e perfect dar eu ma alatur opiniei lu Badea caci sunt roman si eu zic ca romanului nu-i pasa de digital atat timp cat sunt cozi la tonomate in ziua de pensie si cash-ul e mai bun decat orice si… sunetam romani deci ne vom descurca indiferent de ce vor altii………. zic si eu!

  • „cipul sub piele” e o DIVERSIUNE propagata de System;
   „Pamantul e plat” e alta diversiune propagata de system,
   vrajeli controlate care sa acopere conspiratii reale:

   -11 septembrie 2001, vine acu’ comemorarea:
   2 avioane si 3 blocuri cazute !

   de exemplu:
   este un comentator „enya” pe activenews,
   foarte pertinent in comentarii
   obtinuse un document discret de la parlament, il pusese pe googledrive,singura sursa…..
   insa din cand in cand debiteaza cu „Pamantul e plat”, „Romania e o corporatie”
   -in privinta pamantului plat puteti suna o cunostinta din Japonia
   acolo deja s-a intunecat la ora asta……la noapte pe unchiu din America,samd.
   in mod evident „enya” e parte a opozitiei controlate de catre System.

  • Exagerezi. Nu am luat niciodata smartfon si ma descurc foarte bine. Nici cont la banca nu mai am, nici taxe nu mai platesc la corporatia criminala „romania”. Nu au decat sa isi importe securistii cati negrotei si mohamedani doresc si le trebuie pentru afacerile lor. Nici copii nu voi avea, asta e ultima generatie! Vom muri si vom fi liberi!

  • care smartfon?
   cu vaccinul facut si cu grafenele in sange esti ca un receptor deschis comenzilor superioare.
   A propos mai vine un rand de vaccin…

 2. articol parsiv scris pentru bani. promovarea minciunii si sclaviei sec. XXI pentru niste arginți.
  societate din ce in ce mai bolnava si cu cetateni care sunt de acord sa-si vanda demnitatea pe orice este digital. iata ca prostia este molipsitoare, iar raului i se zice bine si binelui rau.

  • „sunt de acord sa-si vanda demnitatea”

   -lumpenii,
   cocalarii&gaozarii:
   1.sint de acord cu orice
   2.nu au „demnitate”
   dupa cum nici vaca nu are demnitate….

 3. ce greu poți trimite comentarii la un asemenea articol ,sunt curios dacă apare deși l-am trimis de câteva ori. Binențeles sunt țigniții ,doar ei cred în teoriile conspirației.

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri

Imagini spectaculoase, de Ziua Națională. Fenomenul surprins pe cer, la Alba Iulia – VIDEO

Fenomen optic spectaculos pe cerul României, chiar de Ziua Națională! Imaginile au fost surprinse la Alba Iulia.Un curcubeu a apărut pe cerul orașului Alba...

Șofer ucrainean, prins când încerca să intre în România pe la Giurgiu, conducând băut. Cât arăta etilotestul

Un șofer ucrainean a intrat în atenția polițiștilor giurgiuveni. S-a întâmplat la primele ore ale zilei de vineri, 1 decembrie.Un cetăţean ucrainean de 46...