Premierul italian Giorgia Meloni intenționează să reducă cu 4,6 miliarde de euro fondul destinat sprijinirii industriei auto. Un fond care fusese decis pentru perioada 2025-2030 și care se ridica inițial la 5,8 miliarde de euro.
O scădere de aproape 80%. Va fi o povară foarte grea, atât pentru constructorii auto care produc local, cât și pentru cumpărători, deoarece subvențiile la cumpărare, cum ar fi bonusurile, provin din același fond.
Asociația Națională a Industriei Auto, ANAFI, protestează în fața acestei decizii potențiale de reducere a fondului, care a fost lansat în 2022 de guvernul lui Mario Draghi. Într-un comunicat de presă, asociația a precizat că „industria automobilelor este principalul producător din Italia”, cu „peste 270 000 de angajați direcți și o cifră de afaceri de peste 100 000 de miliarde de euro”.
„ANFIA, antreprenorii și întreprinderile sunt îngrijorați de decizia guvernului de a reduce cu peste 4,6 miliarde de euro fondul auto destinat adoptării de măsuri de sprijinire a conversiei lanțului de aprovizionare”, se mai arată în comunicat.
Obiectivul inițial al fondului a fost de a ajuta țara și companiile din sectorul auto să se transforme pentru a respecta termenul stabilit de Uniunea Europeană pentru 2025, care prevede încetarea vânzării de mașini noi cu motoare cu combustie internă (diesel și benzină).
Dacă Georgia Meloni își va pune în aplicare ideile, industria va mai primi doar 200 000 de milioane de euro pe an sub formă de ajutoare până în 2030. Fără să cunoască redirecționarea exactă a celor 4,6 miliarde de euro în joc, producătorii își țin respirația. Trag nădejdea că acest proiect de buget 2025 nu va fi adoptat, deoarece mai trebuie să fie dezbătut și votat de Camera Deputaților și de Senat.
Dar Franța vecină oferă un exemplu de austeritate. Bugetul aflat în prezent în discuție nu va crește în mod clar sprijinul viitor pentru achiziționarea de mașini electrice, potrivit Automobile Magazine. Anul trecut, guvernul a confirmat suma alocată subvențiilor pentru reconversia parcului auto. În 2024, trebuia să fie inițial de un miliard de euro, dar a fost în cele din urmă majorată la 1,5 miliarde de euro prin leasingul social, victimă a propriului succes.
Cu toate acestea, până în 2025, suma totală va fi înjumătățită, cu 700 de milioane de euro alocate pentru ecologizarea vehiculelor. Astfel, se va pune capăt oricăror bonusuri sau leasing social.