O nouă taxă UE pe carbon pentru electricitate va provoca o majorare a prețurilor pentru consumatorii din blocul comunitar și chiar la creșterea emisiilor, au avertizat reprezentanții sectorului energetic.
Mecanismul de ajustare a frontierei de carbon (CBAM) care intră în vigoare în 2026, va reduce, de asemenea, cooperarea în domeniul energiei din Marea Nordului între Marea Britanie și Europa și va descuraja investițiile în infrastructura regenerabilă.
“Un coșmar de reglementare”
„CBAM devine un coșmar de reglementare”, a declarat Adam Berman, director adjunct al grupului de lobby Energy UK. „Aplicarea unui preț nejustificat al carbonului la exporturile de energie electrică către UE trimite un semnal negativ clar de investiții pentru infrastructura din Marea Nordului”.
Conform unei analize realizate de consultanții AFRY, CBAM riscă să reducă importurile de energie electrică ecologică din Marea Britanie în UE. O astfel de reducere va genera emisii suplimentare de carbon în Europa echivalente cu până la 8,3 milioane de mașini pe an.
Așa cum este conceput în prezent, mecanismul ar impune, de fapt, o taxă de 40% pe energia electrică care circulă din Regatul Unit către UE, ceea ce ar duce la o creștere a prețurilor pentru consumatorii europeni.
În cadrul CBAM, țările care doresc să exporte în UE trebuie să demonstreze, începând din 2026, că au un preț echivalent al carbonului, sau să plătească o taxă pentru a compensa diferența. Pe lângă electricitate, sunt vizate oțelul, cimentul și îngrășămintele.
Ăsta vă e net zero?
O problemă specifică apare în cazul exporturilor de energie electrică, deoarece nu este posibil să se facă o separare între energia generată prin metode ecologice, cum ar fi energia eoliană și solară, și energia generată de centralele tradiționale.
Conform proiecțiilor actuale, taxa UE se va baza pe o ipoteză de 463 de grame de CO₂ pe kilowatt oră în 2026, în ciuda faptului că electricitatea britanică este generată la mai puțin de 80g CO2/kWh timp de jumătate din timp și întotdeauna la mai puțin de 300g CO2/kWh.
Simon Bradbury, director la AFRY, a declarat că efectele taxei pe carbon „sunt deja vizibile pe piața futures pentru electricitate”.
Potrivit directorului general al National Grid Interconnectors, Rebecca Sedler, mecanismul de ajustare a frontierei de carbon „va reduce semnificativ” tranzacțiile cu energie electrică. “Aplicarea CMAB este neproductivă, având în vedere obiectivele comune ale UE și Regatului Unit de a ajunge la net zero”.
Opritii criminalii huuuuue si aberatiile lor!
Inca o data se demonstreaza ca este vorba de bani, nu de protejarea impotriva emisiilor de CO2 care oricum nu influenteaza clima.
Nu cred că cineva cu măcar juma’ de cap bun n-a văzut că e vorba de a ne sărăci și prin scumpirea energiei. Restul, vorba borfașilor: te fac din vorbe.
Vor sărăcirea oamenilor…
Serios? Dar taxa pe prostie si ipocrizie cand ba fi??