Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat miercuri, 22 mai, că noua Ordonanță privind plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază va fi gata în două săptămâni.
Aceasta va include toate alimentele produse în România.
Adaos comercial de maxim 20%
Barbu își propune ca toate produsele românești, care sunt procesate cu materie primă în România, să aibă o plafonare de adaos comercial de cel mult 20%.
Dar asta e o veste proastă pentru producătorii români. De ce? Reacţia retailerilor ar putea fi următoarea: o achiziţie redusă spre deloc a alimentelor produse la noi, având în vedere perspectiva unui profit mic din cauza plafonării adaosului comercial. Am putea asista la acest scenariu: pe rafturile supermarketurilor să găsim doar mâncare de import, al cărei adoas comercial nu e controlat de statul român.
„În două săptămâni ordonanţa va fi finalizată, va fi pusă în dezbatere publică şi ne dorim, aşa cum ne-am dorit şi la ordonanţa privind plafonarea adaosului comercial la celelalte 21 de produse alimente de bază ca românii cu venituri mici şi medii să aibă acces la alimente de bază de caşitate, româneşti, cu preţuri corecte.
În ordonanţă vor fi incluse toate alimentele produse în România”, a spus ministrul Agriculturii, care a adăugat:
Nu am intervenit niciodată cu un act normativ dacă ar fi o piaţă stabilă şi dată preţul alimentelor româneşti la raft ar fi corect. Ne dorim ca toate produse româneşti, care sunt procesate cu materie primă din România, să aibă o plafonare de adaos comercial de maxim 20%.
Ne dorim să protejăm acest produse româneşti şi nu ne mai dorim să vedem adaos comercial pe produsele româneşti de 60%, 70%, 80%, iar cele din import să aibă un adaos de 15 sau 16%”.
Plafon şi la reparaţiile pe RCA
Prețurile la manoperă în service-urile auto s-au mărit constant în ultimii ani. Conform unei analize a Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR), media creșterii între 2020 și 2023 fiind de 36%, fapt ce se va reflecta în prețul polițelor de asigurare RCA.
Conform datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), plata daunelor este principala cheltuială a firmelor de asigurare. De exemplu, în primele nouă luni din 2023, rata daunei a fost de 74,4%, iar în 2022 de aproape 80%.
Ca răspuns al nemulțumirilor celor 10 milioane de asigurați din România, parlamentarii social democrați susțin introducerea unui preț de referință în cazul reparațiilor pe polița de Asigurare de Răspundere Civilă Auto (RCA).
Prin amendamentele depuse la legea dedicată se urmărește plafonarea tarifelor maximale per ora de manoperă ale service-urilor auto care fac reparații pe RCA. Astfel, spun social democrații, clienții nu mai sunt vulnerabili în fața scumpirilor excesive, în unele situații prețurile practicate fiind pur speculative.