AcasăEconomieO nouă opţiune pentru români: compania de stat Romgaz vrea să furnizeze...

O nouă opţiune pentru români: compania de stat Romgaz vrea să furnizeze energie electrică

Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, a solicitat Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE) licență de furnizare de energie electrică.

Romgaz se reorientează pentru că începe să piardă bani: profitul brut al companiei va scădea cu 15% în 2023, de la peste 3 miliarde de lei în 2022, la 2,58 miliarde de lei în acest an, arată estimările oficiale.

Romgaz, cel mai mare producător de gaze

Romgaz este cel mai mare producător de gaze al țării, cu circa 5 miliarde de metri cubi anual, dar este și producător de energie electrică, prin centrala pe gaze de la Iernut, una dintre cele mai vechi din România, pe care a preluat-o în trecut în contul unei creanțe, acum zece ani.

Veniturile din gaze Romgaz livrate din producția internă (n.r. – fără asocieri, fără gazele pentru producerea de energie electrică) s-au fundamentat pe baza cantităților de gaze naturale estimate a se livra către clienți în anul 2023 și a prețurilor medii de livrare aferente gazelor din producția curentă și extrase din depozitele de înmagazinare gaze.

Scăderea veniturilor din vânzarea gazelor este cauzată de scăderea cantităților și prețurilor de livrare, ca urmare a aplicării prevederilor OUG nr. 27/2022. Astfel, se estimează că 75,3% din producția livrată clienților se va vinde cu prețul reglementat de 150 lei/MWh”, se menționează în proiectul de buget pe 2023 al companiei, potrivit Profit.ro.

Dacă își va lua licența de furnizare, compania va putea vinde energia electrică clienților finali, o noutate pentru Romgaz, care operează pe piața angro și, și există și posibilitatea ca Romgaz să vină cu oferte de energie și către clienții casnici.

author avatar
Andrei Ștefan
2.570 afisari

3 COMENTARII

  1. Și facturile le vor emite o data la 2 ani, mai ceva ca Hidroelectrica. Nu cred ca au nici un fel de sistem de emitere a facturilor pentru clienți casnici. A mai rămas ca Guvernul României sa se înscrie la ANRE, pentru licență de furnizare a energiei electrice și gazelor naturale. În rest totul merge din ce în ce mai bine în tara asta, profund Corupta, Jegmanita și Furata de toți care au putere de decizie și control. O zi excelenta tuturor.

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri

Donald Trump îşi împarte campania electorală pe criterii rasiale. Anunţ uluitor despre fotografia sa judiciară (VIDEO)

Donald Trump încearcă o răsturnare de situaţie. Vrea să-şi transforme dezavantajele în avantaje. Fostul preşedinte încearcă un tertiplu prin care fotografia sa judiciară să...

Ce salarii se dau la Lidl în 2024. Supermarketul caută angajaţi. Pachetul de bonusuri „rotunjeşte” leafa

Companiile de pe piaţa din retail, din România, se află mereu în căutare de noi angajaţi. Lidl caută oameni în permanenţă. Supermarketul se prezintă...