AcasăEconomieO lume în delir climatic: suprimarea combustibililor fosili

O lume în delir climatic: suprimarea combustibililor fosili

Trecerea la un sistem energetic integral regenerabil este o fantezie costisitoare. Combustibilii fosili au alimentat revoluția industrială, au scos milioane de oameni din sărăcie și au modelat lumea modernă

Uniunea Europeană a decis că va face presiuni pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili la COP28 de la Dubai. Mai mult de 130 de întreprinderi, cu o valoare colectivă de aproape un trilion de dolari, au semnat o scrisoare în această săptămână prin care solicită guvernelor să se angajeze să renunțe complet la hidrocarburi.

John Kerry, emisarul american pentru climă, a făcut presiuni pentru a pune capăt noilor centrale electrice pe bază de cărbune. Sultanul Al Jaber, președintele desemnat al summitului ONU privind clima din acest an, a stabilit un plan de acțiune pentru „un sistem energetic fără combustibili fosili la mijlocul acestui secol”.

În 2021, la COP26 de la Glasgow, națiunile au promis să accelereze eforturile pentru „eliminarea treptată a energiei pe bază de cărbune”.

Dar toate aceste obiective stau sub semnul ambiguității și sunt promisiuni electorale. Reducerea a fost un termen popular folosit inițial în reglementarea poluării, care impunea companiilor să se încadreze în anumite limite, notează Bloomberg. Acum, termenul s-a strecurat în discuțiile despre emisii, dar fără o reglementare eficientă.

Nici nu e de mirare: la toate conferințele despre climă se vântură același platitudini despre salvarea planetei și tranziția energetică.

Am văzut pe rețelele sociale o imagine care spune multe despre delirul climatic: un punct de încărcare a mașinilor electrice din SUA era alimentat de un generator diesel…

Consiliul UE subliniază că sectorul energetic ar trebui să fie „predominant lipsit de combustibili fosili cu mult înainte de 2050” și să nu se întârzie  luarea de măsuri disponibile în privința „energiei alternative”. Care măsuri, care alternative? Mai degrabă doar când bate vântul sau soarele strălucește.

Trecerea la un sistem energetic integral regenerabil este o fantezie costisitoare. Combustibilii fosili au alimentat revoluția industrială, au scos milioane de oameni din sărăcie și au modelat lumea modernă. Sunt încă coloana vertebrală a sistemului de electricitate, generând 64%  din aprovizionarea globală de astăzi.

Cărbunele și petrolul au schimbat cursul istoriei și au definit o eră de siguranță energetică pe care nicio măsură climatică nu o poate înlocui. Eliminarea combustibililor fosili va duce la dezindustrializare și șomaj în masă.

De fapt, delirul climatic este politică inconștientă, dar parșivă. Guvernele taxează marile companii energetice în numele ecologiei, deoarece știu că aceste taxe vor fi suportate de contribuabili. Salvarea planetei a devenit o veritabilă afacere.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.428 afisari

4 COMENTARII

  1. 1. Decarbonizarea (termen incorect, este vorba de dioxid de carbon, nu doar de carbon) nu va duce la schimbarea evolutiei climei, deoarece dioxidu de carbon este prezent intr-o proportie infima si nu influenteaza clima.

    2. Energiile “alternative” nu pot suplini cererea, asa cum este ea structurata acum. Energia solara si eoliana nu pot fi folosite 100% din timp, fiind la mana naturii. Energia nucleara ar fi o solutie buna, insa “ecologistii” sunt si impotriva ei. Energia hidro este foarte avantajoasa, insa in perioadele secetoase sunt probleme cu generarea ei, iar “verzii” se declara si impotriva hidrocentralelor.

    3. Anumite produse se pot obtine numai din gaze naturale sau din petrol.

  2. Psihopați și utopici! Pe noi vor să ne decarbonizeze, suntem viață pe bază de carbon!! Trezireaaaa!!!!

  3. O mare porcarie si mizerie! O inventie inepta a unor dereglati mintali care se vor a fi Dumnezeu! Vor plati pentru asta. Doamne ajuta!

  4. Câțiva porci parșivi profitori , pătura viermilor din politică dispuși să se schimbe chiar si de sex numai să nu ajungă să muncească ceva și oceanul planetar de spalați pe creier ; nemunciții , oameni fără „armata făcută”. Cam ăștia-s. Ce mi-i va trezi Putin la realitate , încet -încet ! Putin și alți câțiva bărbați adevărați !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger