AcasăEconomieO lume din ce în ce mai îndatorată. Faliment și „moarte fiscală”

O lume din ce în ce mai îndatorată. Faliment și „moarte fiscală”

Lumea se confruntă cu o criză a datoriilor care se va întinde pe parcursul următorilor 10 ani

Lumea se confruntă cu o criză a datoriilor care se va întinde pe parcursul următorilor 10 ani, a avertizat economistul Arthur Laffer, în condițiile în care împrumuturile la nivel mondial au atins un nivel record de 307,4 trilioane de dolari în septembrie anul trecut.

Atât țările cu venituri ridicate, cât și cele emergente au înregistrat o creștere substanțială a datoriei cu 100 de trilioane de dolari față de acum zece ani, alimentată în parte de un mediu cu rate ridicate ale dobânzilor.

„Prevăd că următorii 10 ani vor fi deceniul datoriilor. Datoria la nivel global se apropie de un punct culminant. Nu se va termina cu bine”, a declarat Laffer, care este președinte la firma de consultanță în investiții și avere Laffer Tengler Investments, pentru CNBC.

Ca procent din produsul intern brut global, datoria a crescut la 336%, în comparație cu o rată medie a datoriei în raport cu PIB de 110% în 2012 pentru economiile avansate și de 35% pentru economiile emergente. În al patrulea trimestru din 2022, era de 334%, potrivit celui mai recent raport de monitorizare a datoriei globale realizat de Institutul de Finanțe Internaționale.

Pentru a face față plăților datoriei, se estimează că aproximativ 100 de țări vor trebui să reducă cheltuielile pentru infrastructura socială esențială, inclusiv sănătatea, educația și protecția socială.

Țările care reușesc să își îmbunătățească situația fiscală ar putea beneficia prin atragerea de forță de muncă, capital și investiții din străinătate, în timp ce cele care nu reușesc ar putea pierde talente, venituri – și nu numai, a spus Laffer. „M-aș aștepta ca unele dintre țările mari care nu-și rezolvă problemele legate de datorie să moară lent din punct de vedere fiscal, iar unele economii emergente ar putea foarte probabil să intre în faliment”.

Piețele mature, cum ar fi SUA, Marea Britanie, Japonia și Franța, au fost responsabile pentru peste 80% din acumularea de datorii în prima jumătate a anului trecut. În cazul piețelor emergente, China, India și Brazilia au înregistrat cele mai pronunțate creșteri.

Rambursarea datoriei va deveni o problemă din ce în ce mai mare pe măsură ce populația din țările dezvoltate continuă să îmbătrânească, iar lucrătorii devin tot mai puțini.

Pentru Laffer, există două modalități principale de a acoperi această problemă: mărirea taxelor sau creșterea economiei mai repede decât se acumulează datoria. Datoria globală acoperă împrumuturile guvernelor, întreprinderilor și gospodăriilor.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
282 afisari

1 COMENTARIU

  1. Bancherii planetei au tiparit bani in nestire si au imprumutat statele conduse de politicieni lacomi, hoti si tradatori, impusi de catre bancherii corupti, dupa ce au inchis fabricile, uzinele, distrugand locurile de munca si economia. Prea multi bani imprumutati pe piata au dus la inflatie, asa ca oamenii platiti prost pentru munca lor utila societatii au saracit. Hotii s-au imbogatit si au preluat puterea, distrugand democratia si civilizatia. Pare un scenariu de film, din pacate, este realitatea.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger