Guvernul elvețian a declarat că este în favoarea unei reveniri la energia nucleară pe termen lung, având în vedere evoluțiile de pe piața energiei electrice și incertitudinile geopolitice.
În 2017, elvețienii au votat în cadrul unui referendum pentru eliminarea treptată a energiei nucleare prin adoptarea unei legi care interzice construcția de noi centrale.Legea a fost rezultatul unui lung proces care a început după accidentul nuclear de la Fukushima din martie 2011, provocat de un tsunami.
Publicul va trebui să voteze pentru siguranța energetică
„Din 2017, situația de pe piața energiei electrice s-a schimbat radical”, a declarat Albert Rösti, ministrul Mediului, Transporturilor și Energiei, în cadrul unei conferințe de presă la Berna, după o reuniune a Consiliului Federal (guvernul).
Ministerul său va prezenta un amendament la Legea energiei nucleare până la sfârșitul anului 2024, relatează Boursorama. Parlamentul va trebui apoi să îl dezbată, iar publicul va trebui să voteze în cadrul unui referendum.
Într-un moment în care țara speră să atingă neutralitatea din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2050, guvernul „intenționează să promoveze diferite tehnologii pentru a planifica în mod responsabil securitatea aprovizionării cu energie electrică”, se arată într-un comunicat de presă.
Cu toate acestea, „interdicția de a construi noi centrale nucleare nu este compatibilă cu obiectivul de deschidere către diferite tehnologii și prezintă chiar riscuri pentru dezmembrarea instalațiilor existente”.
Cele patru centrale nucleare aflate în prezent în funcțiune furnizează aproximativ o treime din producția totală de energie electrică a Elveției.
Dar guvernul se teme că dezvoltarea energiilor regenerabile nu va fi suficient de rapidă pentru a acoperi la timp deficitul de capacitate și nevoia tot mai mare de electricitate.
Rösti s-a referit, de asemenea, la deteriorarea situației geopolitice, în special în Europa, în ultimii doi ani, precum și la creșterea rapidă a populației și a nevoilor de energie electrică ale Elveției. Decizia guvernului „nu pune în niciun fel sub semnul întrebării dezvoltarea energiilor regenerabile”, a spus el.
Greenpeace face ce știe mai bine: protestează
Anunțul guvernului a fost imediat criticat de Greenpeace Elveția și de partidele de centru, socialist și ecologist. Construirea de noi centrale nucleare „nu are niciun sens economic.
Dimpotrivă, țările din Europa Centrală și Est au deja planuri pentru construirea a cel puțin 12 noi centrale nucleare, în valoare de 130 de miliarde de euro. Potrivit Bloomberg, primul reactor ar putea fi operațional peste 10 ani. La rândul lor, Franța, Marea Britanie și Finlanda au anunțat extinderea capacității energetice nucleare.
Dacă nu au la cond birocrați ue fără școală doar ongiști!!