AcasăEconomieNumai în România hidroenergia a fost blocată. În Europa se construiesc alte...

Numai în România hidroenergia a fost blocată. În Europa se construiesc alte 9.000 de hidrocentrale

Hidroenergia, interzisă doar în România

Agenția Europeană de Mediu a scăpat porumbelul, într-un raport privind starea apei în UE, arătând că în Europa se construiesc acum 9.000 de baraje pentru hidrocentrale. Informația se ciocnește flagrant cu acțiunile agresive ale ONG-urilor de mediu care activează în țara noastră și care obstrucționează și împiedică dezvoltarea hidroenergiei, pe motiv că ar distruge tot felul de specii de gândaci sau de pești. Chiar și în Strategia energetică a României, autoritățile recunosc că sunt împiedicate să dezvolte hidrocentrale, din cauza normelor de mediu venite de la UE.

Aproape 9.000 de noi bariere și baraje pentru producția de hidroenergie sunt planificate sau deja în construcție în anumite părți ale Europei, de care marea majoritate sunt mici hidrocentrale, jumătate din aceste noi bariere pentru hidroenergie fiind în Balcani și în estul Mediteranei, a arătat Agenția Europeană de Mediu. Mai mult, în raportul agenției se precizează că planificarea și construcția de noi hidrocentrale este condusă de politici precum cea Directiva revizuită privind energia din surse regenerabile care urmărește creșterea ponderii energiei din surse regenerabile (până la minimum 42,5% până în 2030).

Informațiile prezentate cu seninătate de Agenția Europeană de Mediu sunt absolut șocante, având în vedere că acestea vin în contextul unor atacuri extrem de agresive ale ONG-urilor de mediu care activează în țara noastră, finanțate din exterior, bineînțeles, care au împiedicat și continuă să împiedice hidroenergia din România. Mai mult, chiar în Strategia energetică pentru 2025-2035, se stipulează faptul că România beneficiază de un potențial ridicat al resurselor hidroenergetice. Astfel, dintr-un total al potențialului teoretic liniar de aproximativ 70,0 TWh/an, potențialul teoretic liniar al cursurilor de apă interioare este de aproximativ 51,5 TWh/an, iar cel al Dunării (doar partea românească) este evaluat la cca. 18,5 TWh/an. ”Estimările actuale privind potențialul tehnico-economic amenajabil, diminuat în urma reglementărilor în vigoare pentru protecția mediului, arată că față de cei 40,5 TWh/an energie estimată în 1990, în 2021 potențialul tehnico-economic amenajabil s-a redus la circa 10,30 TWh/an”, se arată în Strategia energetică.

Atacuri concertate

Un aspect important în ceea ce privește activitatea investițională în domeniul hidroenergetic constă în faptul că proiectele hidroenergetice de anvergură începute înainte de 1990 și nefinalizate până în 2024 au folosințe complexe, iar pentru finalizarea proiectelor este necesară reluarea analizelor tehnico-economice și de mediu, se mai precizează în Strategie.

În ce privește acordurile de mediu, proiectele s-au confruntat cu acțiuni furibunde ale ONG-urilor de mediu, care au întârziat ani de zile finalizarea acestora. Spre exemplu, abia anul trecut,  Hidroelectrica a reușit să reia lucrările la amenajarea hidroelectrică de la Bumbești-Livezeni, după ce o hotărâre de Guvern a stabilit că proiectul este de utilitate publică și interes național. Finalizate în proporție de 90%, lucrările au fost oprite în 2017 de Curtea de Apel București, la solicitarea mai multor ONG-uri de mediu. Totodată, zeci de organizații internaționale de mediu au declarat ”periculos” viitorul proiect hidroelectric de pe Dunăre, care constă în construirea unui baraj și a unei centrale electrice pe Dunăre între orașul bulgar Nikopol și orașul românesc Turnu Măgurele. Potrivit  organizației World Wildlife Fund (WWF), care a cerut Comisiei Europene să stopeze lucrările, proiectul, care datează de prin 1980, ar fi fost pus la sertar la acea vreme deoarece pagubele pe care le-ar fi provocat ar fi depășit cu mult beneficiile aduse.

Bătălie pentru Răstolița

Unul dintre cele mai atacate proiecte a fost hidrocentrala de la Răstolnița, care abia recent a primit undă verde pentru demararea lucrărilor. În data de 3 februarie 2025, Bankwatch România și Declic au depus o cerere de anulare a acordului de mediu recent emis pentru defrișări de pădure în vederea finalizării hidrocentralei Răstolița, un proiect care ar amenința unul dintre ultimele habitate ale lostriței din România. Anul trecut, o coaliție de ONG-uri a solicitat Guvernului să interzică imediat și definitiv finalizarea barajului, deoarece aceasta ar face mult mai mult rău decât bine, ar încălca legislația națională și cea a UE și ar submina angajamentele internaționale ale României de a opri distrugerea naturii.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
36.765 afisari

19 COMENTARII

  1. E tara plina pana la saturatie de sorosisti, globalisti si ardeleni…..nici nu ne mai miram

  2. Si de ce dracu ne tot plangem este inrebarea! Toate hidrocentralele trebuie sa produca pentru Romani si UE poate latra la Luna. Ce-i asa greu de inteles?

  3. Mai bine se desființează ONG – urile,mâncătoare de bani și adevărați sabotoribai economiei

  4. Când este vorba de obiective de interes național, rolul OMG urilor ar trebui sa fie limitat doar la rol consultativ. Eventual, se poate face odată cu votarea ptr presedinte

  5. Strategia energetica a Ro este una proasta. Avem nevoie de o noua centrala nucleara. Vechile hidrocentrale facute inainte de 1990 si neterminate, trebuie reanalizate ca siguranta ale barajelor, conductelor aductiune, sistemelor turbine, capacitatii de umplere apa, etc.

  6. Cine mai vrea binele acestei țări țările coloniste și asupritoare ne vor la mâna lor ,/Romania trezește te. alo ne aude cineva,

  7. ONG-urile care au blocat construcția și finalizarea hidrocentralelor să răspundă financiar, să li se blocheze conturile,să fie hărțuiți ,să li se facă plângeri penale pe persoană fizică membrilor acestora De asemenea trebuie reintrodusă în codul penal infracțiunea de subminarea economiei naționale

  8. Când pui la jug un bou, el știe doar atât : să tragă, el nu gândește decât cum să meargă mai încet și în final, să ajungă la tain. Nu – i nicio aluzie la politrucii puși în funcțiile din articol, vă rog. Cât despre despre mâncătorii de rah..pardon bani publici, ce-si zic ong-uri, un fel de „Gică contra” la orice, să se uite mai marii, peste gard la Victoras Orbanescu , prietenul știm noi cui, care a terminat demult cu” noi nu suntem de acord” prin INTERZICERE.

  9. De ce nimeni nu atacă, inclusiv în instanțe penale, aceste ONG-uri , pentru subminarea economiei naționale și să plătească despăgubiri uriașe.

  10. Aici este culpa guvernului. In totalitate. O clasă de politicieni – momâi, incapabili să gândească la nivel mare, in interes național. Nu au capacitatea de a stabili strategii într-o manieră care sa duca in mod sigur la acoperirea intereselor țării. Nu e in stare niciunul să vadă Interesul național în industria de armament, in agricultura. Cu o astfel de clasa politica, cu o astfel de guvernare, daca eram noi cei atacați de putin, până acum eram deja teren viran, eram o groapă comună. Iar ei, făceau de gardă la poarta cremlinului.

  11. Ma întreb de ce dacă cineva publică un pamflet despre un ministru se trezește cu politia la ușa, în timp ce aceste ONG care funcționează pentru distrugerea infrastructurii energetice și de transport A României nu sunt deranjate de nimeni. Sunt oare protejate de la cel mai înalt nivel de miniștri trădători, care sunt și ei protejați?

  12. 9000 sunt foarte multe, chiar si 900 sunt multe. Dar Romania este pusa la colt, sa nu avanseze cu hidrocentralele care pot asigura electricitate ieftina, pentru ca sa aiba loc in piata eolienele si fotovoltaicele care produc electricitate scumpa.

  13. La o cercetare mai atenta vedem ca sunt vreo 300 in constructie in UE si peste 8500 „planificate”. E o diferenta majora dintre asta si sa spui ca in UE se construiesc 9000 de hidrocentrale.

  14. Dacă vii cu asemenea aberații, fă publică și sursa sau documente care să susțină ceea ce scrii. Nu va mai bateți joc de oamenii care sunt de bună credință.
    Nu mai credeți oameni buni toate minciunile acestea pe care le postează niște babe pensionare care în loc să-și crească nepoteii, arunca tot felul de minciuni în fața voastră și fac tot posibilul să ajute alți pensionari foști securiști să destabilizeze țara, pentru ca ei trăiau bine în comunism când poporul trebuia să cumpere alimentele cu rația, benzina cu rația, curentul electric cu rația, apa caldă cu rația, încălzirea iarna tot cu rația. O țară întreagă suferea iar ei se lăfăiau în de toate.

  15. Noi trebuie sa stam pe loc, ba chiar sa o luam inapoi, sa nu avansam. Doar sa fim sursa de materii prime pentru straini. Se va schimba asta vreodata?

    • Ce facem cu țara noastră ? Gazele din Marea Neagră ni le vinde OMV afara ,iar ONG urile opresc construcția de hidrocentrale.Noi suntem de vina ptr ca ni se trage preșul de sub picioare. Ar fi cazul sa ne trezim !!!!

  16. Dreptul la contestare este sacru. Vina nu este a acelor ONG-ri dedicate unor cauze ci este a unor autoritati si conduceri de Companii incompetente. Politrucii strica nu ONG-le. In orice democratie exista ONG-ri care echilibreaza deciziile politice exacerbate. Dar daca autoritatile sunt analfabete, echilibrul e praf.

  17. Denaturați niște date ca să stimulați egoul naționalist al unora care iau de bună orice informație!
    Ei spun ca sunt 300 în construcție și restul până la 9000 doar planificate!
    Exagerați ca să aveți cititori!

  18. CINE FINANTEAZA ACESTE ONG ??,CINE-I IN SPATELE LOR ?,SRI,SIE DORM IN FRONT ?,NU-I TREABA LOR 100%????.
    ONG CARE SABOTEAZA SIGURANTA STATULUI TREBUIE SA PLATEASCA FINANCIAR SI CU LIBERTATEA.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger