AcasăEconomieNu “Taurii Bitcoin” sunt cei mai mari proști

Nu “Taurii Bitcoin” sunt cei mai mari proști

Există o veche zicală pe Wall Street: doar proștii dansează, dar cei mai proști se uită

Odată respinși ca fanatici, afaceriștii de pe piața bull a Bitcoin trebuie să se simtă îndreptățiți. Ei au făcut o alegere corectă în ceea ce privește potențialul de câștig al criptomonedei – vezi creșterea uluitoare în curs – și au avut în mare parte dreptate.

Când Bitcoin a făcut furori la începutul acestui deceniu, mulți investitori cu ștaif  și economiști tradiționali l-au respins ca pe o modă trecătoare – chiar o fraudă. Disprețul lor, aparent confirmat de prăbușirea din 2022, persistă și astăzi.

Bitcoin a atins recent un maxim al ultimilor doi ani. Este extrem de neobișnuit ca o bulă să explodeze și apoi să își revină și să atingă atât de repede noi culmi, ceea ce sugerează că se întâmplă ceva real și durabil, scrie Ruchir Sharma, președintele Rockefeller International.

De asemenea, revenirea monedei digitale este remarcabilă pentru că sfidează forma generală a actualei piețe bull, care este puternic concentrată în acțiunile Big Tech. Cu toată agitația greilor din domeniul tehnologiei,  Bitcoin nu primește niciun impuls de la mania inteligenței artificiale.

Taurii Bitcoin s-au dovedit a avea în mare parte dreptate în ceea ce privește perspectivele sale ca investiție pe termen lung – și, din acest punct de vedere, ca rege al criptomonedelor. De la punctul minim de la sfârșitul anului 2022, prețul său a crescut cu aproximativ 300%, mai mult decât toate celelalte criptomonede din top 10, cu excepția uneia (solana).

În plus, crește rapid pornind de la o bază mult mai mare: cu o capitalizare de piață de peste 1,3 miliarde de  dolari, Bitcoin este acum de trei ori mai mare decât cel mai apropiat concurent al său (ethereum).

Potrivit Bloomberg, volatilitatea Bitcoin a scăzut brusc și se află la minime istorice – de aproape cinci ori mai puțin volatil decât la maximele amețitoare din ultimul deceniu.

Cu toate acestea, este în continuare mai puțin sigur ca monedă decât dolarul (care este de șapte ori mai puțin volatil) sau ca investiție decât aurul (de aproape patru ori mai puțin volatil).

Bitcoin este departe de a confirma viziunea conform căreia ar urma să apară ca mijloc de schimb. Un indice global al utilizării criptogramei „la nivel local” arată că rata de adoptare în general a scăzut cu aproximativ 60% față de vârful recent înregistrat în 2021.

Aproximativ 70% din conturile de Bitcoin sunt inactive de un an, ceea ce sugerează că oamenii cumpără această monedă pentru a o păstra ca investiție și nu pentru a o folosi la cumpărături. Cu toate acestea, tendințele îi favorizează pe tauri.

Doar proștii dansează, dar cei mai proști se uită

Producția „minelor” de bitcoin se înjumătățește la fiecare patru ani, următoarea reducere urmând să aibă loc în aprilie. Acesta este un motor important al actualei creșteri.

În ianuarie, în urma aprobării de către Comisia pentru valori mobiliare și burse din SUA, 11 instituții au deschis noi ETF-uri bitcoin pentru publicul larg, iar această piață este pe cale să crească de la 50 de miliarde de dolari în prezent la 300 de miliarde de dolari în 2025.

Bitcoin arată din ce în ce mai mult ca un activ cu putere de rezistență decât ca o modă trecătoare. Este o trăsătură a oricărei piețe în plină ascensiune, dar, deocamdată, așa-numiții fanatici, nu scepticii, sunt cei care au motive întemeiate să sărbătorească.

Există o veche zicală  pe Wall Street pentru astfel de momente: doar proștii dansează, dar cei mai proști se uită.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
290 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger