AcasăEconomieNu pariați împotriva dolarului!

Nu pariați împotriva dolarului!

Dolarul rămâne un refugiu financiar sigur și cel mai fiabil mijloc de schimb și rezervă de valoare

Au trecut opt decenii de la Conferința de la Bretton Woods, când dolarul american a devenit pilonul central al economiei mondiale și al politicii economice americane. Și, timp de 80 de ani, am asistat, de asemenea, la previziuni privind apropiata dispariție a dolarului.

Când președintele american Richard Nixon a dezlegat dolarul de aur în 1971, un jurnalist britanic proeminent a declarat că a fost „momentul detronării oficiale a dolarului atotputernic”, notează Foreign Policy. Unii au văzut introducerea euro în anii 1990 ca fiind momentul dispariției dolarului.

Criza financiară globală și ascensiunea Chinei în anii 2010 au determinat mulți economiști să prezică faptul că yuanul ar putea deveni moneda de rezervă a lumii. În cele din urmă, invazia Rusiei în Ucraina în 2022 și sancțiunile conduse de Occident împotriva Moscovei au ridicat întrebări cu privire la o viitoare „lume post-dolar”.

E adevărat, țările depun eforturi pentru a deveni mai puțin dependente de dolar în ceea ce privește comerțul și pentru a se distanța de sistemele de plată americane. Dar viitorul nu este o alegere binară între dominația dolarului și așa-numita de-dolarizare.

„Singura monedă care a jucat vreodată un rol atât de important în comerțul internațional”

Economia americană este cea mai mare din lume, cu cele mai profunde piețe de capital și cele mai de încredere instituții financiare. Dolarul rămâne un refugiu financiar sigur și cel mai fiabil mijloc de schimb și rezervă de valoare, nu doar pentru Statele Unite, ci la nivel global.

Ceea ce s-a schimbat: concurenții Americii – și unii parteneri – își forțează limitele autonomiei financiare în cadrul sistemului bazat pe dolar, încurajați de progresele tehnologice și de revizionismul geoeconomic. Dar suntem departe de un punct de inflexiune în care să vedem vreun efort concertat pentru a-l schimba cu adevărat.

Dacă poziția dolarului ar trebui să se schimbe, ar fi rezultatul unei evoluții, nu al unei revoluții. Tot mai multe țări vor testa și vor implementa măsuri pentru a limita raza de acțiune a dolarului. Tehnologiile financiare emergente vor cataliza noi teorii ale schimbării și o serie de acorduri financiare multilaterale.

Între timp, factorii de decizie occidentali și liderii de afaceri vor trebui să protejeze poziția istorică a dolarului, chiar dacă economia americană își asumă datorii mai mari într-o lume mai puțin stabilă. Dolarul va continua să susțină economia globală în viitorul apropiat.

După cum subliniază economistul Michael Pettis, dolarul este „singura monedă care a jucat vreodată un rol atât de important în comerțul internațional”.

Dolarul reprezintă 58% din rezervele valutare din întreaga lume. Este implicat în 88% din toate tranzacțiile valutare. Internaționalizarea unei alte monede decât dolarul este încă la distanță.

Mișcarea către de-dolarizare rămâne marginală. Pentru ca dolarul să își piardă coroana, ar fi nevoie de o serie de eșecuri politice la Washington și detractorii dolarului să creeze alternative care să fie atractive nu numai în economiile autoritare, ci și la nivel global. Sistemul financiar este în schimbare și nimic nu este sigur. Dar ar fi totuși greșit să pariați împotriva dolarului.

author avatar
Radu Jacotă Redactor