AcasăEconomieNu cântați prohodul combustibililor fosili!

Nu cântați prohodul combustibililor fosili!

Dacă scânteile care zboară din articolele de opinie ar putea fi exploatate, am avea o sursă nelimitată de energie. Cele două principale organisme interguvernamentale din domeniul energiei  au opinii radical diferite cu privire la viitorul celor trei combustibili fosili principali – petrol, gaze și cărbune – până la sfârșitul acestui deceniu.

La 12 septembrie, Fatih Birol, directorul executiv al Agenției Internaționale pentru Energie, scria în Financial Times că „cererea pentru fiecare dintre cei trei combustibili fosili va atinge un vârf în următorii ani –  este pentru prima dată când se poate observa un vârf al cererii pentru fiecare combustibil în acest deceniu”.

Opec a reacționat pe site-ul său, iar secretarul general Haitham Al Ghais a declarat: „Este o narațiune extrem de riscantă și nepractică să respingi combustibilii fosili sau să sugerezi că aceștia se află la începutul sfârșitului lor”.

Istoria recentă ar trebui să ne facă să ne ferim de orice predicții încrezătoare, notează The National.În 2019, BP a prevăzut un vârf probabil al cererii de petrol în anii 2020. Pandemia părea să aducă această perspectivă și mai aproape.

Cu toate acestea, cererea totală  de peste 100 de milioane de barili pe zi înainte de Covid-19 ar urma să ajungă la 102,1 milioane de bpd în acest an și la 104,3 milioane de bpd în 2024, potrivit OPEC. Suntem deja la un nivel record.

Chiar dacă creșterea globală rămâne bună sau moderată, este probabil ca în acest deceniu să se înregistreze un vârf al cererii de cărbune și gaze naturale. Energia regenerabilă nu poate ține pasul.

Politicile de mediu și eliminarea centralelor nucleare vor agrava dependența de petrol.Deși ponderea vehiculelor electrice este în creștere, nu va înlocui prea curând mașinile cu combustibili fosili.

Un vârf al cererii pentru fiecare combustibil fosil până în 2030 nu include o componentă esențială: dificultățile economice. Criza energetică de anul trecut a fost un duș rece pentru națiunile care și-au închipuit că își vor ține întreprinderile în viață doar cu panouri solare și turbine eoliene.

Cererea de motorină înregistrează acum niveluri istorice, iar rafinăriile caută să-și suplimenteze producția. De asemenea, țițeiul urcă spre 100 de dolari barilul, iar prețurile la gazele naturale rămân ridicate. Singura explicație logică este cererea susținută pentru acești combustibili fosili. Se tranzacționează la burse, cu jucători puternici, nu în sediul Agenției Internaționale pentru Energie.

Vârful consumului nu este o inevitabilitate geologică sau o consecință a unor prognoze apocaliptice. Doar piața reglează cererea și oferta, nu cei care  își dreg vocea să cânte prohodul combustibililor fosili. Sună fals.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
570 afisari

1 COMENTARIU

  1. Astia cârâie de la prea multe aparate de aer condiționat care sunt vara doar apar dezechilbre in retea si caderi de curent. Masinile electrice sunt si iarna si primara si vara si cu consum pe masura.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger