AcasăEconomieNoul Drum Digital al Mătăsii, strategia duală a Chinei

Noul Drum Digital al Mătăsii, strategia duală a Chinei

China vrea să devină puterea digitală numărul unu în lume până în 2049

Președintele Xi Jinping a anunțat în octombrie 2023, în timpul discursului său la ceremonia de deschidere a celei de-a treia sesiuni a Forumului pentru cooperare internațională Belt and Road de la Beijing, că China intenționează să lanseze „Inițiativa globală pentru guvernanța inteligenței artificiale„. În martie 2024, prim-ministrul Li Qiang a descris tehnologia inteligenței artificiale drept un motor important al „noilor forțe productive”.

În prezent, ambiția Chinei se învârte în jurul unui nou Drum  Digital al Mătăsii care să-i  permită să își răspândească influența politică și economică la nivel mondial. Este o altă etapă în competiția sino-americană în domeniul infrastructurii digitale.

Potrivit Modern Diplomacy, Xi are o strategie transparentă, bazată pe utilizarea inteligenței artificiale într-o manieră duală, pentru a controla cetățenii pe plan intern în China, apoi transformarea digitală chineză la nivel global, astfel încât să poată fi în același timp prima putere din lume, și răspândirea tehnologiei sale digitale în toate țările prin care trece Inițiativa BRI.

China a devenit în prezent un lider în domeniul cercetării și dezvoltării științifice, înregistrând în mai multe brevete decât SUA. A reușit să își răspândească infrastructura tehnologică de-a lungul liniilor geopolitice. Și a creat un „mare firewall” care a permis Partidului Comunist aflat la putere să controleze întregul internet, din motive în principal politice.

Puterea digitală numărul unu în lume până în 2049

China este organizată și dotată cu resurse, la care se adaugă determinarea de a câștiga această competiție tehnologică și de a remodela din nou ordinea globală pentru a servi intereselor sale și ale țărilor în curs de dezvoltare sau ale Sudului Global.

Depune eforturi pentru a pune în aplicare un plan sistematic, dirijat la nivel central, pentru a extrage informații despre inteligența artificială din străinătate prin spionaj sau prin tehnici de urmărire, supraveghere și monitorizare, angajând în același timp talente, transferând tehnologie și făcând investițiile necesare în acest sens.

Marile companii –  Huawei, Baidu, Alibaba, Tencent și Xiaomi – au susținut Centura și Drumul digital, astfel încât China să devină puterea digitală numărul unu în lume până în 2049.

SUA și UE au răspuns prin lansarea proiectului Technology and Trade Council – un dialog strategic între economiile occidentale pentru a se confrunta cu o Chină Big Tech.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
300 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger