AcasăEconomieNoua repriză a disputei comerciale dintre China și UE

Noua repriză a disputei comerciale dintre China și UE

China susține că măsurile luate de UE pentru a proteja companiile sale de subvențiile străine reprezintă o barieră în calea schimburilor și investițiilor, marcând cea mai recentă ciocnire în cadrul disputei comerciale dintre cele două părți

China susține că măsurile luate de Uniunea Europeană pentru a proteja companiile sale de subvențiile străine reprezintă o barieră în calea schimburilor și investițiilor, marcând cea mai recentă ciocnire în cadrul disputei comerciale în curs dintre cele două părți.

Ministerul Comerțului a publicat joi concluziile anchetei sale privind Regulamentul UE privind subvențiile străine, subliniind „punerea în aplicare selectivă” ca fiind o preocupare majoră, relatează Bloomberg. Ancheta a început în iulie anul trecut, după ce UE a  examinat subvențiile chineze pentru vehiculele electrice.

Beijingul nu a specificat nicio acțiune pe care intenționează să o ia în urma rezultatelor anchetei. Însă a declarat anterior că, în cazul în care politicile străine ar fi considerate bariere comerciale, Ministerul Comerțului ar putea purta discuții bilaterale, ar iniția o procedură multilaterală de soluționare a litigiilor și ar  lua „alte măsuri adecvate”, inclusiv recomandarea de „măsuri de retorsiune”.

Ancheta Chinei vine pe fondul unei dispute comerciale mai ample cu Bruxelles-ul, unde UE a impus tarife de până la 45% pentru vehiculele electrice fabricate în China, după ce a stabilit că subvențiile de stat au oferit industriei un avantaj neloial.

China a informat că UE a lansat investigații aprofundate numai în ceea ce privește companiile chineze care participă la achizițiile publice, împreună cu inspecții surpriză și alte măsuri stricte. Aceasta înseamnă că „produsele din China sunt tratate mai nefavorabil în procesul de export către UE decât produsele din țări terțe”, potrivit Ministerului Comerțului.

Regulamentul UE vizează contracararea efectelor subvențiilor străine pentru a asigura condiții de concurență echitabile pentru întreprinderile din cele 27 de state membre. Conferă Bruxelles-ului competența de a examina subvențiile pe care le consideră de natură să denatureze piețele europene. Autoritățile de reglementare pot aplica amenzi, suspenda licitațiile sau bloca complet preluările de stat.

Folosind această lege, UE a demarat în 2024 o anchetă privind un producător feroviar chinez care intenționa să vândă trenuri în Bulgaria, determinând compania să se retragă. De asemenea, Comisia Europeană a percheziționat anul trecut birourile furnizorului chinez de echipamente de securitate Nuctech în Polonia și Olanda.

Separat, un sondaj publicat tot joi  a arătat că întreprinderile europene din China sunt presate să își localizeze operațiunile pentru a se conforma reglementărilor țării, sacrificând eficiența și reducând competitivitatea lor globală.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
184 afisari

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
*** National nu isi asuma continutul comentariilor si isi rezerva dreptul de a NU le publica sau de a le modera. Va rugam sa va exprimati opiniile folosind un limbaj respectuos si civilizat. ***
Introduceți aici numele dvs.

Zenville

Ultimele știri

proger